EGÉSZSÉGÜGYI ROVAT, AVAGY TIPPEK EGÉSZSÉGE MEGŐRZÉSÉRE

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ FEHÉRJÉK HATÁSA A SZERVEZETRE

Cikkünket egy kis fogalom magyarázattal és tisztázással szeretnénk kezdeni, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet definíciója szerint: "Az étrend kiegészítők a hazánkban is érvényben lévő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. Az étrend kiegészítők nem keverendők össze a különleges táplálkozási célú élelmiszerek néhány csoportjával, például a sportolóknak szánt termékekkel (sport tápszerek, turmixok) vagy a testtömeg csökkentés céljára szolgáló, csökkentett energiatartalmú készítményekkel (fogyókúrás porok).”


Számos vizsgálat bizonyította, hogy a fokozott fehérjebevitel, túlzott mesterséges fehérje fogyasztás több mellékhatással, akár súlyos szövődménnyel is járhat!


LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK


  • Rövid távon testsúly csökkenéshez, de hosszú távon – a megnövelt aminosav-bevitel miatt – testsúlynövekedéshez vezethet.
  • Rossz lehelet kialakulását eredményezheti – a szénhidrát csökkentése egy metabolikus állapothoz, ún. ketózishoz vezethet.
  • Kiszáradás (dehidráció) alakulhat ki sok fehérje, illetve kevés folyadék bevitel esetén.
  • Hasi panaszok jelentkezhetnek: hasi puffadás, hányinger, hányás, hasmenés.
  • Az egyik legfontosabb szövődmény a vesekárosodás! A proteint a szervezet felhasználja, ammóniát termel, mely méreganyaggá válik, melyet a vizelet megfelelő mennyiségű folyadékbevitel esetén kiürít, de terhelheti a veséket, a már meglévő vesekárosodás progressziójához vezethet.
  • Több formában is jelentkezhet hormonális zavar. A mesterséges fehérjék fitoösztrogént tartalmazhatnak, mely az ösztrogén hormonokat utánozza, ezzel endokrin zavart okozva. A szóját tartalmazó mesterséges fehérjék 95%-a genetikailag módosított szója, mely szintén endokrin zavart okozhat.
  • Kialakulhat májgyulladás, májkárosodás.
  • A fehérjeporokban kis mennyiségű nehézfémek találhatók (pl. ólom, arzén), ezek hosszú távú fogyasztás mellett mérgezéshez vezethetnek.
  • Különböző gyógyszer interakciókhoz vezethet, csökkentve az egyes gyógyszerek felszívódását (pl. a csontritkulás elleni gyógyszerek esetében). Más gyógyszereknek erősíti a mellékhatását, pl. Aspirin szedése vagy gyulladásgátló terápia mellett fokozza a vérzés kialakulásának veszélyét.
  • A tejsavó proteint tartalmazó fehérje termékek növelik az étkezés utáni inzulinszinteket, hosszú távon szénhidrát-anyagcsere zavarhoz vezetve.HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosának - Dr. Vura Tünde - együttműködésével készült.