EGÉSZSÉGÜGYI ROVAT, AVAGY TIPPEK EGÉSZSÉGE MEGŐRZÉSÉRE

AKUPUNKTÚRA A KRÓNIKUS FÁJDALOM KEZELÉSÉRE

Nagyon sokan élnek krónikus fájdalommal, számukra fontos, hogy ne csak gyógyszeres kezelést vegyenek igénybe. Az akupunktúra egyre inkább előtérbe kerül a konvencionális fájdalomkezelés kiegészítő terápiájaként.

Közel 18 000 páciens részvételével végezett kutatás eredménye szerint az akupunktúra statisztikailag jobb eredményeket adott mind az ál-akupunktúrával, mind pedig az akupunktúra nélküli kezelésekkel összehasonlítva a deréktáji fájdalmak, a térd csont-ízületi gyulladása és a krónikus fejfájás esetében. Nagyon fontos, hogy a mai elöregedő társadalmunkban megtaláljuk az akupunktúrához hasonló alternatív terápiákat.[1]

HOGYAN MŰKÖDIK?

Az akupunktőr hajszálvékony tűt helyez meghatározott, specifikus pontokon a bőrbe és az alatta lévő kötőszövetbe. A szúrás önmagában fájdalommentes, amennyiben azt képzett akupunktőr végzi. Hagyományos értelmezésben véve a beszúrt tű egyensúlyt teremt a test energia áramlásában, az ún. „Qi”-ben. A modern nyugati orvostudomány szerint az akupunktúra a neurotranszmitterek, a hormon rendszer és az immunrendszer szintjén fejti ki fájdalomcsillapító hatását.[2] 


Az akupunktúrás kezelések során felszabaduló endorfinok a szervezet természetes fájdalomcsillapító hormonjai, melyek nagy mértékben befolyásolják a fájdalomérzetet és a gyógyulást. Frissen jelentkező fájdalom esetén nem biztos, hogy az akupunktőr az első állomás. Kezdetnek ajánlott az egyértelmű diagnózis felállítása, a fájdalom okának pontos megállapítására.

MILYEN FÁJDALMAKON SEGÍTHET?

Például a rendszeres fejfájáson, legyen az tompa vagy éles, esetleg migrénes. 

Teljes gyógyulásról természetesen csak akkor tudunk beszélni, ha a fájdalom okát tudjuk megszüntetni, de a tünetmentesség minden esetben gyorsan elérhető.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?


Források:

[1] Acupuncture for Chronic Pain: The Latest Research – Medscape – Nov 17, 2017.

[2] Forrás: Acupuncture for Chronic Pain: Individual Patient Meta-Data analysis – Arch Internal Med – Oct 22, 2012.