A MEDDŐSÉG IMMUNOLÓGIAI OKAI 

A gyermekvállalás sikerének elmaradásában számos immunológiai tényező játszhat szerepet. A különböző autoimmunbetegségek beágyazódási zavarokat, korai vetélést okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a diagnosztikáját nehezíti, hogy sokszor nem okoznak tüneteket, így először akkor merül fel a gyanújuk, amikor teherbeesési szándék van a páciensnél.

Többszöri magzatvesztés, meddőség esetén reumatológiai, immunológiai kivizsgálás is javasolt. 

MIÉRT?

Terhesség során megváltozik az immunrendszer, ennek az élettani változásnak az a célja, hogy védje a magzatot: a természetes immunrendszer részét képező ölősejtek (NK sejtek) segítik a magzat beágyazódását és a méhlepény kialakítását. Mivel a magzat genetikai állományának fele az apától származik az anyai immunrendszer az idegen fehérjét felismerheti és elpusztíthatja. Ezt a folyamatot gátolják a továbbiakban a regulatórikus T-sejtek.

SZISZTÉMÁS AUTOIMMUN BETEGSÉGEK

A szisztémás autoimmun betegségek megnehezíthetik a fogantatást, reproduktív sikertelenség esetén érdemes szűrni őket. Szakorvosi konzultáció során érdemes utánajárni az erre utaló tünet, panasz fennállásának. Ezért javasolt rutin laborvizsgálat és antitestek vizsgálata, antifoszfolipid szindróma (APS) szűrése, valamint a továbbiakban a celluláris immunstátusz meghatározása.

Szisztémás autoimmun betegség igazolódása esetén a betegség kontrollja a legfontosabb, sikeres gyermekvállalásra legalább féléves tünetmentes időszak esetén vannak kedvező kilátások. Személyre szabott kezelés mellett az APS-es nők sikeres terhességének aránya 5%-ról 85%-ra nő. Ha definitív szisztémás autoimmun betegség nem mondható ki, de az immunrendszer funkciózavara igazolható, akkor az immunrendszer aktivitásának visszaszorítását célzó kezelés megkezdése előnyös.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosának - Dr. Szabó Melinda - együttműködésével készült.