A NŐK MUMUSA: A FELFÁZÁS

A megfogalmazás nem olyan egyértelmű: vannak, akik a húgyutak, míg mások a hüvely fertőzéseit értik alatta. Egy dolog azonban biztos: a fellépő hüvelyi diszkomfortérzet, vagy vizelési panasz nőgyógyászhoz, vagy urológushoz irányítja a nőket. De mit is értünk alatta?

Részben a húgyutak, részben pedig a hüvely és méhnyak fertőzéseit, illetve néha a kettő kombinációját. Az átfedés részben a végbélnyílás, a hüvelybemenet és a húgycsőnyílás anatómiai közelségéből adódik. A szezonális gyakoriságot pedig a következők adják: strand, nyilvános fürdők, bikini és lenge szoknyák viselése, gyakoribb nemi élet, fesztiválok higiéniai körülményei stb.

TÜNETEK

  • gyakori vizelési inger
  • fájdalmas égő vizelet
  • csípő égő érzés akár a hüvelyben
  • alhasi fájdalom
  • súlyos esetében véres vizelet
  • lázas állapot
  • alhasi és deréktáji fájdalom


A hüvely és a húgyutak fertőzéseiért az esetek többségében baktériumok a felelősek, melyek gyakran a saját szervezetünkből érkeznek, például az együttlét kapcsán a váladékok átvitele okán a végbélből, vagy a normál flóra felborulása miatt. Néha azonban külső forrásból érkeznek a kórokozók, például partnertől származnak, emiatt fontos a megfelelő védelem (óvszerhasználat).


MIT TEHETÜNK FELFÁZÁSKOR?

Nem mindenki jut el azonnal orvoshoz. Amennyiben a patikai vény nélkül kapható készítmények (ebben patikus segítségét kérhetjük) nem elegendőek a teljes gyógyuláshoz, vagy a betegség markáns tünetekkel jelentkezik (lázas állapot, véres vizelet, alhasi fájdalom), vagy a panaszok ismételten jelentkeznek, indokolt orvosi segítséget kérni. Az orvosi vizsgálat során a gondos előzményfelvételen túl különböző kiegészítő vizsgálatok – szükség szerint hüvelyváladék vizsgálat és vizelettenyésztés segítik a pontos diagnózis felállítását.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosának - Dr. Pepó Lilla - együttműködésével készült.