PROSZTATARÁK- A CSENDES GYILKOS

A korai és a késői felismerés közötti különbség óriási. A legfrissebb felmérések szerint, a korai felismerés esetén a betegségmentes túlélési arány 98%-os, míg későn felfedezett prosztataráknál csak 26%-os.

TÉNYEK

  • A férfiak átlagosan 6 évvel halnak meg hamarabb, mint a nők.
  • A prosztatarák a férfiak leggyakoribb rákos megbetegedése. Komoly esetszám növekedést mutat Magyarországon, ami jelenleg évente kb. 4 000 új igazolt beteget jelent.
  • Azoknak a férfiaknak, akiknek a családjában volt korábban prosztatarák a statisztikák szerint 2,5-szer nagyobb eséllyel lesznek maguk is rákosok.

MIT TEGYÜNK?

Menjünk el urológushoz és kérjünk PSA tesztet is, melynek segítségével könnyebben kiszűrhető a rák, és akár más prosztata betegségek jelenléte is.

Egy egyszerű vérvételről van szó.

Akkor is érdemes időközönként kivizsgáltatni magunkat, ha nincs semmi tünet, ez a ráktípus ugyanis nagyon sokáig nem jelez, csak csendben nő és akár áttétet is ad, anélkül, hogy a beteg bármit is észrevenne.

MIKOR FOGJUNK GYANÚT?

Tünet lehet például a véresen szennyezett ondó vagy vizelet, a viszonylag gyorsan romló vizelési funkciók, illetve kellemetlen szexuális panaszok mögött is megbújhat a betegség, de nem kell rögtön megijedni, mert ezeknek nagyon sok más oka is lehet, azonban urológus szakorvost mindenképpen érdemes felkeresni!


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosának együttműködésével készült.