EGÉSZSÉGÜGYI ROVAT, AVAGY TIPPEK EGÉSZSÉGE MEGŐRZÉSÉRE

PITVARFIBRILLÁCIÓ


A pitvarfibrilláció – magyarul pitvarremegés – a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, az európai népesség 2-3 százalékát érinti, valamivel gyakrabban a férfiakat. A kor előrehaladtával előfordulása növekszik.

A pitvarfibrilláció legfontosabb kiváltó tényezői a koszorúérbetegség, a pajzsmirigy túlműködés, a kezeletlen magasvérnyomás-betegség és a szívbillentyűbetegség.

MI OKOZZA?


Az egészséges szívben a pitvar falában található szinusz-csomó felelős az elektromos ingerek létrehozásáért, amelyek előbb a pitvarokat húzzák össze, majd a kamrákat. Pitvarfibrilláció során a szív egyik ürege (a pitvar) a normális percenkénti 60-100 helyett nagyon gyorsan, több mint 450 alkalommal kerül ingerületbe. Mivel a pitvar ilyen sebességgel már nem tud teljesen összehúzódni majd elernyedni, fala leginkább “remeg”. A pitvar nagyon gyors elektromos tevékenysége átterjedhet a kamrákra is, így a szívverés felgyorsul és szabálytalanná válik. De az is előfordulhat, hogy nem minden inger terjed át a pitvarról a kamrákra, ilyenkor lehet, hogy a szabálytalan szívverés az egyetlen tünet.

KÖVETKEZMÉNYEK


A pitvarfibrilláció legfontosabb tünete tehát a szabálytalan szívverés, mely normális szívfrekvencia esetén nem okoz különösebb panaszokat. Ha azonban a kamrák működése is felgyorsul, már komoly tünetek jelentkezhetnek: szívdobogásérzés, szédülés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Ilyen esetben mindenképpen kórházi kezelésre szorul a beteg, ami során vagy lelassítják a szívverést, vagy megpróbálják visszaállítani a normális szívritmust. 


Ennek megvalósításához gyógyszeres kezelés, esetleg elektromos kardioverzió, vagy szívkatéteres beavatkozás is szóba jöhet. Az elektromos kardioverzió során altatásban egy elektromos sokkot alkalmaznak a mellkason keresztül, hogy a pitvarban helyreálljon az egészséges ingerképzés.

Maga a ritmuszavar megléte egyébként csak kis mértékben befolyásolja a betegek hosszú távú túlélését, elsősorban a pitvarfibrilláció során kialakuló szövődményekkel kell a kezelőorvosnak foglalkoznia. Amikor ugyanis remeg a pitvar izomzata és nem továbbítja megfelelően a vért a kamrák felé, a pitvarban beindul a véralvadás és vérrögök alakulnak ki.

Ezek elszabadulva a keringési rendszer különböző helyein eltömhetik az ereket, embóliát okozva. Ha az embólia az agy ereiben jön létre, szélütést (stroke-ot) okoz, ami az elzáródás helyétől és mértékétől függően féloldali vagy teljes bénulást, koordinációs zavart, beszédzavart, vagy legrosszabb esetben halált is okozhat. Sajnos gyakran a tünetmentes pitvarfibrilláció első megjelenési formája a stroke. Emiatt a legfontosabb teendő a pitvarfibrilláció kezelése során a megfelelő véralvadásgátló (régiesebb nevén vérhígító) kezelés beállítása, mely megakadályozza a pitvarban a vérrögök kialakulását.HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosának - Dr. Szabó Gergely - együttműködésével készült.