A TÚL SOK GYOMORSAVTÓL REFLUXUNK LESZ?

Talán meglepő lesz a válasz, de nem. Hány ilyen, hasonlóan igaznak hitt, gasztroenterológiával kapcsolatos tévhittel találkozunk nap mint nap? Ne higgyünk el mindent, ami hallunk!

#1

TÉVHIT: Az irritábilis bél szindrómát (IBS) valamilyen ételallergia okozza.


TÉNY

Ugyan az ételallergia és az IBS tünetei hasonlóak lehetnek, de még napjainkban sem tudjuk, mi okozza magát a betegséget.


MAGYARÁZAT

Az ételallergia diagnosztizálható, hiszen az adott élelmiszer(ek) fogyasztásának megszüntetésével a tünetes állapot is megszűnik. Azonban, ha IBS-sel állunk szemben, akkor a tünetek nem szűnnek meg. Jó hír azonban, hogy egyénre szabott kezelésekkel (mozgás, gyógyszerek, életmódbeli változtatások ) a betegség jól kezelhető.

#2

TÉVHIT: Csak akkor van szükség kolonoszkópiára, ha rendszeresen fáj a hasunk, vagy egyéb emésztéssel kapcsolatos tünetünk van.


TÉNY

Bizonyos életkor fölött rendszeresen – öt évente – részt kell venni ezen a szűrővizsgálaton, akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk.

MAGYARÁZAT
A bélpolipoknak a megjelenéskor nincs tünetük, nem okoznak panaszt, ám hosszú távon vastag- vagy végbéldaganat is lehet belőlük.

#3

TÉVHIT: A refluxot a túl sok gyomorsav okozza.

TÉNY

Nem a gyomorsav mennyisége, hanem a helye okoz refluxos tüneteket.

MAGYARÁZAT

Reflux esetén a gyomorsav nem a helyén, a gyomorban van, hanem valami miatt visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez okozza a betegséget.

#4

TÉVHIT: Laktózintolerancia esetén minden tejterméket kerülni kell.


TÉNY

A laktózérzékenység nem egyenlő a tejcukorérzékenységgel. Ez utóbbi esetében valóban kerülni kell minden tejterméket.


MAGYARÁZAT

Laktózintolerancia esetén vannak olyan tejkészítmények, amelyek elővigyázatossággal ugyan, de beilleszthetőek az étrendbe (például kefir, sajtok). Lehetőség szerint válasszuk ezek laktózmentes verzióját, de ha erre nincs lehetőségünk, akkor a gyógyszertárban kapható, laktáz enzim pótlására szolgáló gyógyszerek is segíthetnek.


A cikk Dr. Bíró Gizellának, a Swiss Prémium Egészségközpont gasztroenterológusának együttműködésével készült.