A SZALMONELLA FERTŐZÉSEKET BAKTÉRIUM OKOZZA

A szalmonella szerotípusától és a gazdaszervezettől függően a betegség különböző formákban jelentkezhet. A gyermekkoriban nagyon gyakori hasmenést okozhatja a szalmonella egyik fajtája, a szalmonellózis. Ez a kórkép gyakran járványosan jelentkezik, tömeges megbetegedéseket okoz.

A szalmonella fertőzéseknél nem vírus, hanem baktérium okozza a megbetegedést. A fertőzésnek van egy ma már ritkán jelentkező, de igen súlyos formája is, a hastífusz, amely magas lázzal és ködös tudatállapottal jár, de hasmenés nem kíséri.


HOGYAN TERJED?

A szalmonella az állatok, szárnyasok és emberek bélrendszerében szaporodik. A legtöbb fertőzés szennyezett élelmiszerrel történik.

A fertőzött étel általában normál kinézetű, normál illatú, és legtöbbször állati eredetű

(például szarvasmarha, szárnyasok, tej, vagy tojás), de más ételek (például a zöldségek) is fertőzöttek lehetnek. A szalmonella sokszor úgy kerül bele az ételbe, hogy az ételt árusító, vagy készítő egyén a mellékhelyiség használatát követően nem mos megfelelően kezet. A fertőzést azonban állatok simogatásával is el lehet kapni, sok háziállat, szárnyas (különösen fiatal egyedek, például kiscsibe, kiskacsa), de hüllők (például teknős, kígyó) is hordozhatják, éppen ezért érdemes az ilyen állatok simogatását követően azonnal kezet mosni.

A hőkezelés megöli a szalmonellát,


de pasztörizálatlan tejet, vagy nyers tojást tartalmazó ételt ne fogyasszunk. Nyers hús, vagy tojás konyhai alkalmazása után mossunk mindig kezet, tisztítsuk le megfelelően a munkafelületet és kerüljük a csecsemővel- vagy kisgyermekkel való kontaktust, mert ők életkoruknál fogva fogékonyabbak a fertőzésre.


MILYEN TÜNETEI VANNAK?


A szalmonellózis tünetei általában 12-72 órán belül jelentkeznek. Ezek lehetnek:

hasmenés, láz, hasi fájdalom, hányinger, hányás, hirtelen kezdődő fejfájás.


Az ép immunrendszerrel rendelkező emberekben a betegség általában egy hét alatt lezajlik és nem igényel különösebb kezelést. Legtöbbször az öt év alatti gyermekeket fertőzi meg a betegség, ebben a korosztályban olyan gyakori a fertőzés, mint az összes többi korosztályban együttvéve.
Csecsemőkben és idősekben, vagy akiknek valamilyen más okból gyengébb az immunrendszerük, súlyos fertőzéseket válthatnak ki, ilyenkor a kórokozó nem csak a bélben okoz betegséget, hanem a véráramba jutva a szervezet más részeit, például az ízületeket is megbetegíti. Ilyen esetben szükséges lehet a kórházi felvétel és antibiotikumos kezelés is. Enyhe esetekben azonban a feleslegesen alkalmazott antibiotikus kezelés a betegség elhúzódását, hosszas kórokozó hordozást okozhat, ezért kerülendő. Az ízületi fájdalom mellett ritkán szemészeti problémák és vizeletürítési zavarok is jelentkezhetnek.

A betegség diagnózisát a széklet tenyésztésével lehet igazolni.

A baktérium a bélrendszerben, epeutakban hónapokig megmaradhat, és a korábban fertőzött egyén tovább terjesztheti a betegséget.

Ezek miatt 0-3 éves gyermekekkel foglalkozó munkahelyeken, egészségügyi- és szociális intézményekben, illetve anyatejjel foglalkozó dolgozók körében két Salmonella mentes székletmintára van szükség ahhoz, hogy a beteget ismét egészségesnek minősítsék, és dolgozhasson anélkül, hogy tovább terjesztené a betegséget. A bölcsődébe járó gyermekekre is ez vonatkozik, különben fennáll a veszélye annak, hogy a többi gyermeket is megfertőzik.

A szalmonella által okozott hasmenéses megbetegedések általában enyhe lefolyású, otthon kezelhető betegséget okoznak, kórházi bentfekvésre ritkán van szükség, a legtöbbször antibiotikus kezelés sem kell a fertőzöttnek. A kisgyermekek fokozottan veszélyeztettek, de megfelelő kéz higiénével és az ételek hőkezelésével még a nyári melegben is megelőzhető a betegség.


FORRÁS: bethesda.hu


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével készült.