HOGYAN SEGÍTHET A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ABBAN, HOGY ÉDES LEGYEN AZ ÁLMUNK?

Nem mondunk újat azzal, hogy az alvás bizony alapszükséglet. A kevés vagy rossz minőségű alvás számtalan negatív hatással bír, sok más dolog mellett még az egészségi állapotunkat is befolyásolja.

Az okostelefonok világában ma már mindenre van megfelelő applikáció. Az Urbandroid által fejlesztett Sleep as Android alkalmazás többek között az alvásciklus monitorozásával segíti az applikáció felhasználóját abban, hogy pihenése a lehető legoptimálisabb legyen.

Az alkalmazás emlékezteti a felhasználókat a lefekvésre, nyomon követi az alvásciklusokat, és arra is figyel, hogy az appot használók alvási ciklusuk legéberebb szakaszában ébredjenek fel. Az egészségügyi szakemberek a Sleep as Android által is használt technológiát – az alvási ciklus monitorozását – már az 1990-es évek eleje óta használják az alvási rendellenességek diagnosztizálására.

ALVÁSMONITOROZÁS A GYAKORLATBAN

Amikor mély alvásban vagyunk, az izmaink alapvetően megbénulnak. Ezt a program egy lapos grafikonnal jelzi. Amikor belépünk a könnyű alvás szakaszába, megmozdulunk, ennek következtében az alkalmazás csúcsokat jelenít meg az alvás grafikonon. A REM alvási fázis statisztikai elemzés segítségével becsülhető meg. A könnyű alvás első felét REM-alvásnak tekintjük, ami egy jelentős mély alvási szakasz után következik be. Ezt az alvás közben létrehozott grafikont használja később majd az applikáció az intelligens ébredés funkcióhoz.

CSENDES ÁLMOT, JÓ ÉJT

Ha könnyedén szeretnénk álomba merülni, a Sleep as Android lefekvéskor altatódalokkal vagy természeti hangokat lejátszva segít az elalvásban és később a felébredésben is. Az alkalmazás használatakor ideális, ha a telefon velünk együtt pihen az ágyban, hiszen ahogy már említettük, a szoftver testünk éjszakai mozgását követve tudja meghatározni az alvásminőséget. Ha a telefonunkat az éjjeliszekrényünkön szeretnénk tárolni, akkor sincs semmi baj, hiszen az app az úgynevezett szonárkövetős módszerrel (a telefon mikrofonjának és hangszórójának segítségével) is képes az éjszakai alvásadatok meghatározására.

A szoftver képes arra is, hogy figyelje, milyen mélyen alszunk, hogy horkolunk-e, beszélünk-e álmunkban, emellett pedig még azt is meg tudja mondani, hogy a teljes alvásidőnknek hány százaléka történt mély, és hány felületes alvásban. Ha a beállításoknál megadjuk, hogy hány óra szükséges ahhoz, hogy kialudjuk magunkat, akkor azt is jelzi, mikor kell ágyba mennünk ahhoz, hogy ez az ideális alvási idő megvalósuljon. Emellett az applikáció fény-alapú ébresztést is tud. Ebben az esetben az ébredési időponthoz közeledve fokozatosan növeli a telefon fényerejét.

A program talán legizgalmasabb része az intelligens ébresztő funkció, amelynek segítségével a reggeli ébredés nem a legmélyebb alvásunkat szakítja meg, hanem az általunk előre beállított ébresztéshez képest a legoptimálisabb időpontban kelti az embert. Akkor, amikor a tudatunk a legközelebb van az ébrenléthez. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy 10-15 perccel a megadott időpont előtt pattanunk majd ki az ágyból.

Az alkalmazást több okosóra típus (Pebble Wear OS) rendszerébe integrálható, valamint Spotify-jal és Play Music-kal együtt is használhatjuk.

A Sleep as Android a teljes funkciótárral a letöltés után 14 napig használható ingyen. Érdemes kipróbálni!

Ha tetszik az alkalmazás, a Google Play áruházból 1990 forintért tölthetjük le!