A KÖHÖGÉST NEM CSAK LÉGÚTI PROBLÉMA OKOZHATJA

Ebben a hideg, nyálkás időben sok embert kínoz az általában légúti betegségeket kísérő, esetenként hosszan elhúzódó köhögés. De nem okolhatjuk mindig a megfázást, előfordulhat ugyanis, hogy más áll a háttérben.

A köhögés a szervezetünk természetes védekezési módja. Ezzel tudjuk megszabadítani légutainkat a fölös nyáktól, vagy a belélegzett, ingerlő, vagy légutakba került, félrenyelt anyagoktól. Ha azonban tartóssá válik, akkor esélyes, hogy nem nátha okozza, hanem valamilyen más betegség.

A NÉGYÉVSZAKOS NÁTHA

A tüsszögéssel, orrdugulással, fej- és torokfájással és általános gyengeséggel kísért köhögés leggyakoribb oka vírusos légúti megfázás, melyet hirtelen felszökő láz, vagy hasi panaszok is kísérhetnek. A melegebb időben kialakuló úgynevezett nyári nátha kialakulásáért leginkább az entero vírusok felelősek, melyek nem ritkán további szövődményeket (például szájpad-torok hólyagokat - szaknyelven herpanginát -, vagy szem-kötőhártyagyulladást, illetve másodlagosan baktériumokkal továbbfertőződve arcüreggyulladást) is okoznak.

A HÁTTÉRBEN TÖBB DOLOG ÁLLHAT

A köhögés hátterében álló nátha kialakulását minden évszakban indukálhatja a stressz, a fizikai kifáradás. Könnyebben kialakul például egy krónikus légúti betegség (asthma, COPD) által terhelt immunrendszer esetén, valamint olyan külső behatások is elősegíthetik, mint a dohányzás vagy a klíma által „túlhűtött” (nagy hőmérsékletkülönbségű) terekben tartózkodás. Egy nyári vírusos megfázás okozta köhögés általában 7-10 nap alatt múlik el, míg az allergiás hátterű több héten át tarthat. Ne felejtsük el, hogy a nyolc héten túl fennálló, krónikus köhögés hátterében sajnos másféle betegségek is meghúzódhatnak: az asztma, a gyomor megbetegedései, de oka lehet az allergiás hörgőgyulladás, vagy egy krónikus arcüreggyulladás is. Ezeket speciális diagnosztikai tesztekkel azonosítják.

HA A KÖHÖGÉS TARTÓS

Nyáron növényi pollenekre, vagy bizonyos zöldségek-gyümölcsökre érzékenyeknél kialakuló allergia is okozhat köhögést. Az allergiás hátterű köhögést a vírusos náthától nem mindig könnyű megkülönböztetni, adott esetben nátha és allergia egyszerre is jelen lehet valakiben.  Egy biztos: az allergiás hátterű köhögés bizonyos tényezők hatására enyhülhet. Ilyen lehet az antihisztamin tartalmú gyógyszer szedése, vagy az allergénmentes környezet. Emellett onnan is tudhatjuk, hogy nem légúti megbetegedés áll a háttérben, hogy az allergiás hátterű köhögést sosem kíséri a vírusos megfázásra jellemző láz, vagy izomfájdalmak.

Nagyon fontos, hogy ha a köhögés két hónap alatt sem szűnik, érdemes szakembert felkeresni a kiváltó ok kiderítése, illetve a gyógyulás hatékony támogatásának megtalálása érdekében.


A cikk Dr. Balogh Emiliának, a Swiss Prémium Egészségközpont pulmunológusának együttműködésével jött létre.