A kancsalság általában a gyerekek betegsége

A kancsalság egy többnyire gyermekkorban kezdődő szembetegség. Jellemzője, hogy a két szem nem tud ugyanoda nézni, ezért nem jön létre kétszemes látás. Míg 3-6 hónapos kor alatt ez a jelenség normális, egy éves kor fölött már érdemes gyerekszemészhez fordulni a problémával.

A kancsalságok hátterében általában valamilyen fénytörési hiba áll, egészen pontosan a távollátás, azaz a hypermetropia. A gyerekkorban leggyakoribb befelé térő kísérő kancsalság esetén a szem fénytörési hibája miatt életlen kép továbbítódik az agy felé. Az agyból emiatt kompenzáló utasítás érkezik a szemhez, hogy élesebb képet hozzon létre. Ennek a kompenzáló mechanizmusnak a következtében előfordulhat, hogy a szem befelé tér, ami kezdetben periodikus, majd véglegessé válhat.

Amennyiben az egyik szem befelé tér, nézési irányuk eltérővé válik, ezért ilyenkor a két szemben keletkező kép kis mértékben eltolódva jelenik meg az agyban és kettős látás alakul ki. Ezt a gyermekek általában nem jelzik, agyuk hamar elnyomja a zavaró második képet. Ezzel többek között az a gond, hogy az a szem, amelyiknek a képét az agy elnyomja, nem tanul meg látni, így alakul ki a tompalátás. Ez a folyamat azoknál a gyerekeknél jön létre, akik aktívak, érdeklődőek és az éleslátás igénye nagy. A kísérő kancsalság másik gyakori oka, hogy a két szem fénytörése jelentősen eltér egymástól. A kancsalság hátterében természetesen más szemészeti betegség  (gyermekkori szürkehályog, esetleg tumor) is állhat.


HOGYAN ISMERHETŐ FEL?

Kancsalságra gyanakodhatunk, ha a gyerek szemei sohasem néznek ugyanoda.

Ha mindkét szem egészséges, akkor párhuzamosan állnak egymáshoz képest, és a corneális fényreflex vizsgálata során (amikor az orvos egy kis lámpával a szemünkbe világít, és normál szemmüködés esetén a szaruhártyán apró kis pöttyök jönnek létre) a szaruhártyán megfigyelhető fényreflexek szimmetrikus helyre esnek.

Ha nem így történik, akkor bizony kancsalság áll a háttérben, ami általában 3 éves kor alatt jelentkezik.


2-4 éves korban a kialakuló kétszemes együttlátás még érzékeny a különböző behatásokra, ebben az időszakban akár egy lázas állapot is kiválthatja a kancsalságot. Befelé térő kancsalság jellemzően közelre nézéskor, először csak átmenetileg jelentkezik, majd tartóssá válhat. 3-6 hónapos kor után jelentkező kancsalság esetén mindenképpen vigyük el szemészeti vizsgálatra a gyermeket!

Kisgyerekek esetében ennek igazolásához több vizsgálatot is elvégeznek: az egyik ilyen a takarásos próba. Ilyenkor két és fél éves kor alatt először az egyik, majd a másik szemet takarják le, közben figyelve, hogy a takarás után elmozdul-e a szem valamelyik irányba. Ezt az elmozdulást beállító mozgásnak nevezik. Ha a gyerek tiltakozik a takarás ellen, akkor valószínűleg a tompalátás is a diagnózis részét képezi.

Két és fél éves kor fölött a látásélességet képek segítségével vizsgálják meg: Landolt-gyűrűkkel (elforgatott C betűk), vagy Snellen-kampókkal (elforgatott E betűk).

Ha a gyerek (még) nem beszél, akkor a látásvizsgálat során kis karton E-t vagy C-t adnak a kezébe, amit aztán a látott irányba kell fordítania.

Ezt követően jön a már korábban is említett takarásos próba. A rejtett kancsalságot többszöri váltott takarással vizsgálják, amiben a váltás olyan hirtelen történik, hogy a két szemnek nincs ideje a kétszemes fixálásra. A beállító mozgás jelenléte ebben az esetben rejtett kancsalságra utal.

A KANCSALSÁG TÍPUSAI

A kancsalságnak két nagy csoportja van. Ha a kancsalító szem mindig azonos szögben kíséri a fixáló szemet és kisgyermekekben alakul ki, akkor kísérő kancsalságról van szó. Megjelenési formája szerint megkülönböztetünk rejtett, múló (intermittaló) és állandó (manifeszt) kancsalságot. Az első esetben csak takarásos és egyéb speciális vizsgálattal mutatható ki a betegség. Múló- intermittáló kancsalság esetén a szemek csak néha kancsalítanak - jellemzően fáradtság esetén – de ez bármikor állandósulhat. Iránya szerint megkülönböztetünk befelé, kifelé, lefelé és felfelé térő kancsalságot.

A másik nagy csoport az úgynevezett bénulásos kancsalság, ebben az esetben a szemek tekintési irányától függően változó szöget zárnak a szemek nézővonalai. Oka a szemizmok bénulása, és sajnos bármelyik életkorban kialakulhat. A bénulás kialakulhat beidegzési zavar, vagy az izmok károsodása miatt is. Jellemző tünete a kettős látás, a szem mozgáskorlátozottsága, szédülés és előfordulhat akár ferde fejtartás is. Ennek kezelése általában több szakterület (neurológia, belgyógyászat, szemészet) igényel.

A KEZELÉS AKÁR ÉVEKIG IS TARTHAT 

A gyermekkorban kialakuló kísérő kancsalság kiemelt jelentőségű, mert a a kancsalító szem nem tanul meg látni, tompalátó lesz.Kétszemes együttlátás hiányában kialakul a térlátás zavara is. Sem a tompalátás, sem a térlátás zavara nem gyógyítható 6 éves kor felett, ezért a korai felismerés és kezelés kiemelten fontos.

Mivel a szem helyrehozása időigényes munka, ezért, ha a gyermek kancsal, akkor bizony a család és az orvos hosszútávú együttműködésére van szükség.

A kancsalság gyógyításánál nagyon fontos a kezelési sorrend.

Az első és legfontosabb a fénytörés korrekciója, mely általában szemüveggel történik. Ezt a szemüveget a gyermekeknek folyamatosan viselniük kell. A tompalátás felfedezése esetén tartósan letakarják a jól látó szemet és csak hetente egyetlen nap hagyják szabadon. Amikor a kancsalság alternáló lesz, váltott takarás jön szóba, ennek során folyamatosan változik, hogy mennyi ideig takarják a szemeket. A kétszemes éleslátás hiánya az egész későbbi életet befolyásolja.

Egyszemes kancsalság esetén a szemészeti kezelés a jobb, nem kancsal szem takarásával kezdődik. Nagyon fontos, hogy a jól látó szem letakarása ne tartson egy hétnél tovább, mert akkor az eredetileg jól látó szem válhat tompalátóvá (okklúziós amblyopia). Éppen ezért a takarást hetente fél-egy napra meg szokták szakítani. Ez a fázis addig tart, amíg a rosszul látó szem vissza nem nyeri a teljes látóélességét. Mivel hat éves kor alatt előfordulhat, hogy ha idő előtt hagyjuk abba a takarást, akkor a kancsal állású szem látása visszaromlolhat, ezért a szemorvosok nagyon nagy körültekintéssel választják ki a takarás elhagyásának időpontját.

A szülők számára fontos üzenet lehet, hogy ne siettessék a dolgokat. Ez a folyamat lassú, de jó hír, hogy ha türelmesek vagyunk, végül jó látásélességet nyerhetünk.


HA MŰTÉTRE KERÜL A SOR


Veleszületett kancsalság esetén a csecsemőknek a teljes látóélesség eléréséig szemüveget kell viselniük. Ennek elérését követően, három-négy éves korban válik a szem biztonsággal műthetővé, melynek célja a kancsalság kiküszöbölése. Az operáció gyermekkorban minden esetben altatásban történik. A műtét előtt az altatóorvosnak meg kell néznie, hogy a páciens biztonsággal altatható-e.

Nagyon fontos, hogy az esemény napján a szülők éhgyomorra vigyék be a gyereket a kórházba, mivel az operáció csak ebben az esetben végezhető el. Ha nincs semmilyen komplikáció és a gyermek az altatást követően jól ébred, akkor már aznap este haza is mehet.

Amíg a kötőhártyasebek nem gyógyulnak meg, addig a szemet tiszta környezetben kell tartani. A térlátás kialakulását a műtét után szemtornával segítik. A szem újbóli megvizsgálását követően a visszamaradt úgynevezett concomitans kancsalságot hasábos szemüveggel korrigálják. Az eredetileg is kis mértékű, vagy rejtett kancsalságot is hasonlóképpen kezelik.


FORRÁS: Innen.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szemész szakorvosának, Dr. Kovács Szabinának az együttműködésével készült.