EBCSONT BEFORR – GYERMEKKORI SÉRÜLÉSEK

Vannak olyan, gyerekeket érintő sérülések, amelyek első látásra ugyan jelentéktelennek tűnnek, mégis súlyos következményekkel járhatnak.


A fejsérülés például könnyen agyrázkódáshoz vezethet.

NAGYON FONTOS: ESZMÉLETLEN, VAGY SEM?


Csecsemőkorban elég gyakori, hogy a kicsi leesik az ágyról, pelenkázóról. Mit tehet egy ilyen helyzetben a szülő? Kérdés, hogy a gyerek eszméleténél van, vagy eszméletlen. Ha eszméletlen, azonnal értesítsük a mentőket! Amennyiben akár csak néhány másodperces eszméletvesztése is volt, agyrázkódásról beszélünk. Ha az esetet követően megváltozik a viselkedése, bágyadttá, aluszékonnyá válik, szédülés, hányinger vagy hányás jelentkezik nála, vagy ha nagyobb gyerekként sem pontosan emlékszik arra, mi történt vele, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz! A kezdetben enyhe tünetekkel járó koponyasérülések is lehetnek súlyosak!

Mivel a sérülést követő néhány órában még képalkotó vizsgálatokkal sem mindig találnak kimutatható elváltozást, ezért sokszor a kórlefolyás dönti el a sérült további sorsát. Ezért van szükség minden esetben a vegetatív tünetekkel jelentkező koponyasérült gyermekek kórházi megfigyelésére.


ZÚZÓDÁS, TÖRÉS

A gyermekkorban történt balesetek egy része jellemzően végtagsérülés. Ha a sérült testrészen duzzanat jelentkezik a lágy részekben, de ez nem jár az alatta fekvő csont törésével, akkor zúzódásról beszélünk. A tünetek alapján sokszor nem tudják egy vizsgálat alapján eldönteni, hogy megsérült-e a csont is, ezért ilyenkor röntgenfelvételt készítenek.


A gyermekcsontok a felnőttekétől eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az egyik szembetűnő különbség, hogy a kicsik csontja igen vastag, rugalmas csonthártyával rendelkezik. Ha a csont eltört, de a csonthártya nem szakad el, akkor zöldgallytörésről beszélünk. Ez a törésfajta nem feltétlenül jár deformitással. Gyakran említik a szülők, hogy szerintük nincs eltörve a csont, mert tudja mozgatni a gyermek, rá tud lépni az alsó végtagjára, de ez alapján az információ alapján nem lehet ilyen következtetést levonni. Gyakran előfordul még gyermekkorban az úgynevezett zömüléses (torus) törés is. Ez a két törés nagyon hasonlít egymáshoz, annyi a különbség, hogy ez utóbbinál nem szűnik meg a csont folytonossága, hanem egy helyen összetömörödik, a csonthártya pedig mindeközben felgyűrődik.

RÁNDULÁS, FICAM

Tipikus gyermekkori csontsérülésnek számítanak a csontok végein lévő növekedési zónákban létrejövő törések, elcsúszások, elmozdulások. Ennél a sérüléstípusnál elengedhetetlen az elmozdulás szakszerű korrigálása illetve a törés rögzítése. Fontos, hogy ha sérülés után deformitást látunk, illetve rövid ideig tartó jegelés, felpolcolás, pihentetés hatására a fájdalom, illetve a duzzanat nem múlik, átmenetelig rögzítsük a végtagot, és haladéktalanul forduljunk szakemberhez!

Azokban az esetekben, amikor egy ízület szalagrendszerét, ízületi tokját éri nagyobb erőbehatás, de az ízületet alkotó csontok a helyükön maradnak, rándulásról beszélünk. Ilyenkor az ízület és környezete gyakran bevérzik, megduzzad, fájdalmassá válik. Leggyakrabban a könyök, csukló, kéz kisízületeiben, a térd és bokaízületekben fordul elő. Amennyiben az erőbehatás nagyobb, az ízfelszínek eltávolodnak egymástól, jelentős deformitás, duzzanat alakul ki erős fájdalom mellett, az ízület rugalmasan rögzített helyzetbe kerül, akkor ficamról beszélünk. Típusos előfordulási helyek: a váll, könyök és ujjak ízületei. A rándulás átmenetei rögzítés, pihentetés, kenőcsös kezelés hatására 10-14 napon belül maradéktalanul gyógyul, ficam esetén azonban súlyos keringéskárosodás léphet fel a végtagon, ezért a ficam mielőbbi, sürgős megszüntetése, általában hosszabb ideig tartó rögzítése szükséges. Sajnos gyakran csak a szalagrendszer műtéti helyreállítása, és komplex rehabilitációs kezelés hozza meg a gyógyulást.

 1-4 éves kor között gyakran előfordul a könyökízület sérülése. Ha a felnőtt kinyújtott könyök mellett a csuklójánál fogva meghúzza a gyermeket, akkor az orsócsont könyökízületi vége kibújik a gyűrű formájú szalag alól, és kész a baj. A szülő sokszor a csukó felett érez roppanást, és tévesen a csuklóízületben keresi a betegséget. Ilyenkor a gyerek könyöke nagyon fájdalmassá válik, nyújtott helyzetben lógatja a karját. Duzzanat nem jelentkezik. Gyakorlott kézben könnyen helyrehozható a részleges ficam, további kezelést nem igényel. Nyújtott kar mellett ebben az életkorban kerüljék a végtag tengelyirányában létrejövő húzó mozdulatokat.FORRÁS: bethesda.hu


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével készült.