AZ ANTIDEPRESSZÁNSOK FÜGGŐSÉGET OKOZNAK?


Az emberi psziché működése elképesztően összetett. Talán emiatt is van annyi félinformáció a köztudatban a leggyakoribb pszichológiai betegségekkel és azok kezelésével kapcsolatban.

#1

TÉVHIT: Az antidepresszánsok függőséget okoznak.


TÉNY

Az alkohollal, a nikotinnal és a nyugtatókkal ellentétben az antidepresszánsoknál nincs szükség a napi adag folyamatosa emelésére ahhoz, hogy a korábban elért optimális állapotot fenn tudjuk tartani.

MAGYARÁZAT

Az antidepresszánsok szedésekor számítani kell arra, hogy a lehetséges mellékhatások (súlyosak és kevésbé jelentősek) listája bizony jó hosszú. Ezek azonban soha nem egy esetlegesen kialakult függőséggel állnak kapcsolatban. Léteznek azonban olyan - SSRI-ként és SNRI-ként besorolt – gyógyszerek, amelyek használatát abbahagyva a betegek az elvonási tünetekhez hasonló tüneteket tapasztalnak, és ezek sajnos akár hónapokig is fennállhatnak. Ha azonban a kezelést és megfelelő adag megállapítását szakorvosra bízzuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az antidepresszáns hatású gyógyszerek nem okoznak függőséget.

#2

TÉVHIT: A stressz csak rossz lehet.

TÉNY

Nem minden stressz van rossz hatással az életünkre.

MAGYARÁZAT

Vannak olyan helyzetek, amikor a stresszes pillanatok fokozzák a teljesítményt. A Yerkes-Dodson törvény elnevezésű pszichológiai elmélet szerint az optimális teljesítmény megfelelő szintű szorongást igényel. Ezzel magyarázható például, hogy az emberek miért érnek el magasabb pontszámot a vizsgákon, ha kissé idegesek: a stressz optimális szintje segít a vizsgára összpontosítani és emlékezni az információkra.

#3

TÉVHIT: Az alkohol tökéletesen elfogadható gyógymód a szorongás leküzdésére.

TÉNY

Az alkohol eltompítja az érzékeinket.

MAGYARÁZAT

A Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetem tanulmánya szerint az alkoholfogyasztást követő rossz minőségű alvás növeli a szorongás szintjét. Annak a szorongásnak a szintjét, amit éppen megszüntetni akartunk azzal, hogy benyomtunk egy-két korsó sört, vagy néhány felest.

Nem az a megoldás, hogy a leküzdése érdekében következetesen az üveghez fordulunk. Gondoljunk csak arra, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás hosszú távon függőséghez vezet, annak pedig számos káros hatása van az emberi szervezetre. A lelki béke megőrzésére létezik egy sokkal egészségesebb módszer: mozogjunk sokat, tegyünk nagy sétákat a szabad levegőn! A testmozgás hatására egészen biztosan jobb lesz a közérzetünk.

#4
TÉVHIT: A depressziós emberek mindig szomorúak.


TÉNY:

A depresszió a szomorúság és az elkeseredettség érzésén kívül számos más formában is jelentkezhet. Vannak, akiknél ingerlékenységet és dühöt okoz; de olyan fizikai tüneteket is kiválthat, mint a gyakori fejfájás, vagy a gyomor- és a hátpanaszok.


MAGYARÁZAT:

A depresszió olyan orvosi rendellenesség, amely amellett, hogy fiziológiai változásokat okoz az alvásban, hangulatingadozásokat és evészavarokat is okoz, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsük.

Néha úgy
tűnhet, hogy a valójában depresszióval küzdő ember jól van, de ez csak a felszín. Mit látunk mi, kívülállók? Azt, hogy reggel mosolyogva megy dolgozni, rendezettnek, boldognak és  összeszedettnek tűnik. Ám amikor nem látja senki, otthon, a négy fal között lehullik róla az álarc.

A fel nem ismert, kezeletlen depresszió tönkreteheti az életünket. Ha úgy érezzük, hogy valami nem stimmel, forduljunk szakképzett pszichológushoz vagy pszichiáterhez!