2021, nem sírlak vissza

Az idei év nem volt könnyű a családunkra nézve. A költözéssel járó nehézségek után a végén még a koronavírussal is meg kellett birkóznia a családnak. Annak ellenére, hogy sok váratlan kiadás is közbejött, valahogy mindig sikerült a víz felett tartani a fejünket.



Az én Prémium megtakarítási programom ebben az évben jóformán takarékon futott. Havonta 5000 forintot tudtam rá szánni. Ez napi 166 forint. Nem sok, de úgy voltam vele, hogy bármilyen nehéz is lesz ez az év, ennyit, ha kell, akkor a reggeli kávé árából spórolok meg, de félreteszem. Azok a felnőtt családtagok, akik nem pénztártagok, de közeli hozzátartozóként hozzá vannak rendelve az egészségpénztári számlámhoz, szintén hozzájárultak kicsit a megtakarítási programunkhoz azzal, hogy egészségügyi kiadásaikról számlát kértek a pénztári megtakarításom terhére. Ez pedig lehetőséget adott arra, hogy amikor szükség volt rá, pénzt vegyek ki a korábbi megtakarításaimból. És szükségből nekünk is kijutott ebben az évben rendesen.

Novemberben koronavírusosak lettünk. Hiába minden óvintézkedés, a járvány mindenütt ott volt a környezetünkben. A betegség egy megfázás tüneteivel indult, és az első negatív gyorstesztet követően a második gyorstesztem pozitív lett, ezek után pedig az egész családot leszűrtük. Szinte mindenki megbetegedett a házban. Mivel mi, felnőttek már be voltunk oltva, ezért bíztunk benne, hogy nem lesznek súlyos tüneteink. Így is lett: néhány nap alatt túl jutottunk a nehezén, a gyerekeket viszont jobban megviselte. Bár már jobban vannak, azért a nagyfiúnkkal volt pár álmatlan éjszakánk a köhögésrohamok miatt, és még mindig – a gyógyulást követően is – vannak maradványtünetei. Ne felejtsétek, ez egy olyan betegség, amit bárhol el lehet kapni: rajta van az újságpapíron, a pénzen, ott van a levegőben, és nem lehet megjósolni, hogy kinél milyen lefolyása lesz a fertőzésnek.

És ha ez nem lenne még elég, ott van a kötelező karantén és a táppénz. Szerencsére a Prémium megtakarításból a csodakártyával könnyen lehet gyógyszereket venni a patikában, és még a táppénz miatt kieső jövedelem is pótolható. Lehet, hogy jövőre lesz itt az ideje, hogy igénybe vegyük a Pajzs szolgáltatásait: kapunk egy menedzserszűréshez hasonló komplex belgyógyászati kivizsgálást, ami mellé – a kivizsgálás során feltárt betegségekre – még gyógyszertámogatást is adnak!

Jövőre éppen ezért szeretnék a minimum összegnél lényegesen többet megtakarítani. Legalább annyival, hogy a szokásos egészségügyi kiadásaink mellett a lakáshiteltörlesztésre is igénybe tudjuk venni a családi kassza adókedvezményes szolgáltatásait.