Iskolakezdés családi kasszából

A Prémium szolgáltatásának hála nem csak a család aktuális költségvetéséből szerezhetők be az iskolához szükséges dolgok, hanem az egészségpénztári számlán található megtakarítás is hozzájárul a tanév elkezdésének megkönnyítéséhez.



Lassan véget ér a nyár és kezdődik az új tanév. Az iskolakezdés közeledtével a legtöbb szülő elkezdi törni a fejét, hogy mibe fognak járni a gyerekek az iskolába, kell-e venni új cipőt (mindig kell ?), mennyibe fog kerülni a füzetcsomag, a tanszerek, vagy éppen mennyi támogatást kapunk a munkahelytől.

Ilyenkor felvetődik a kérdés: honnan lehetne egy kis plusz támogatáshoz jutni? Ha előrelátók vagyunk, akkor a Prémium megtakarításaival a család egészségügyi kiadásai mellett a családi kasszába is jut egy kis pénz.

Mi az a családi kassza?

A Prémium egészségpénztár családi kassza szolgáltatása a megtakarítás azon része, amit már nem csak egészségügyi kiadásokra, hanem a család egyéb kiadásaira is fel lehet használni. Tehát a korábban már említett lakáshitel törlesztőrészleteinek csökkentése mellett ebben az esetben az iskolakezdés anyagi kihívásai sem feltétlenül okoznak majd gondot a famíliának.

A családi kasszánál van egy fontos kitétel: a befizetéseket - ami lehet saját megtakarítás vagy munkáltatói befizetés vagy adomány - legalább fél év (pontosan 180 nap) türelmi idő múlva lehet egyéb, nem egészségügyi jellegű kiadásra használni.

Mi van akkor, ha csak a csodakártyát használtad, és nincs külön megtakarításod?

Ekkor is érdemes lehet a portálra bejelentkezni, mivel az éves egészségügyi kiadásaid után kapott adóvisszatérítés automatikusan a családi kasszába kerül és szabadon felhasználhatóvá válik a törvényben engedélyezett egyéb célokra, például az iskolakezdés költségeire is.

Mikor, hogyan és ki igényelheti ezt az iskolakezdési támogatást?

Idén szeptember elseje a tanévkezdés hivatalos dátuma. A számlákat a tanévkezdés dátuma előtt már 15 nappal el lehet kezdeni gyűjteni, és a tanév utolsó napját követő 15. napig lehet beküldeni őket a pénztárhoz. Egy másik kitétel, hogy csak az a pénztártag igényelheti a gyermekei számára, akinek a nevére a családi pótlékot is folyósítják. Ha nem te vagy az a szülő, akkor vagy családi pótlékot kell a nevedre kérni, vagy te is nyithatsz egy megtakarítási számlát akár külön erre a célra. Rendszeresen félretett pénzből mindig sokkal könnyebb a nagyobb kiadásokat fizetni, mint egyszerre, iskolakezdéskor.

A szükséges igénylőlap letölthető a pénztár honlapjáról. Ki kell tölteni, be kell jelölni azt, hogy milyen célra akarjátok fordítani a megtakarítást. Például az óvodás, általános- vagy középiskolás gyermeked iskoláztatási költségeit szeretnéd elszámolni (tankönyv, gyerekruházat), vagy a főiskolás lányod albérletköltségét akarod belőle kifizetni?

Ezen kívül szükség lesz még az igényléshez egy egy hónapnál nem régebbi igazolásra a családi pótlék folyósításáról (kormányhivatalból vagy a munkahelyről, ha az TB kifizetőhely), és ha 16 évnél idősebb a gyermek, iskolalátogatási igazolást is csatolni kell hozzá. A számlákra a gyermek nevét és a pénztártagi azonosítót kell írni. Az igényelhető összeg gyermekenként legfeljebb az év eleji minimálbér összege, 2021-ben 167400 forint lehet.

Minden szülőnek fontos lehet a megtakarítás, hiszen ezt használva az egész család egészségügyi kiadásain túl a váratlan helyzeteken át a gyermekek beiskoláztatása is sokkal könnyebbé válik! Ráadásul a pénztártag minden megtakarított forint után húsz százalék adóvisszatérítést igényelhet, ez pedig az egészségügyi kiadásokhoz képest sokkal szabadabban felhasználható.

Nota bene: A pénztár honlapján belépve mindig látható a pontos pénztári egyenleg, és azt, hogy abból mekkora összeg használható családi kasszaként.