Házvásárlás egészségpénztári megtakarításból?

Igen, lehetséges! A tagságon kívül már csak egy dolog kell hozzá: a Prémium családi kassza nevű szolgáltatása.



Aki olvassa a bejegyzéseimet az tudja, hogy a megtakarításainkat már régóta a Prémium Egészségpénztárnál kamatoztatjuk. Az évi húsz százalék adóvisszatérítés még a költségek levonása után is tizennégy százalék haszonnal jár, ha a Prémium számlán helyezi el valaki a megtakarításait.

Én a megtakarítások híve vagyok. Sajnos azt a pénzt, amit nem teszünk félre, általában el is költjük. Ezért mi többet szoktunk félretenni annál, mint amennyit rövidtávon költeni tervezünk, így marad egy kis vésztartalék arra az esetre, ha valami történne. Az a pénzösszeg, ami már 180 napja az egészségpénztári számlán pihen, automatikusan a családi kasszába kerül. Ez egy olyan megtakarítási szolgáltatás a pénztáron belül, amit már nem csak gyógyszerekre és egészségügyi kiadásokra lehet elkölteni, hanem néhány családi kiadásra is.

Miután a kislányunk is megszületett, hamar rájöttünk, hogy az albérlet, amiben eddig laktunk, kicsi a családnak. Ideje volt továbblépni, de bármennyire is szeretek takarékoskodni, egy házra valót még nem sikerült összespórolni. ? Szerencsére több olyan kedvezményes hitellehetőséget is találtam, amit otthonteremtéshez tudunk felhasználni.

Egy hitel felvenni nagy felelősség és hosszú távú elköteleződéssel jár a bank felé, de ha időben elkezd készülni rá az ember, lényegesen könnyebb fizetni a törlesztőrészleteket. Erre ad lehetőséget a családi kassza: a legalább 180 napos megtakarítás egy része a jelzáloghitel törlesztésére is fordítható. Ebben az esetben a pénztártagnak kell igényelni a szolgáltatást, de fontos feltétel, hogy a jelzálogszerződésben adós vagy adóstársnak is legyen megjelölve. A törlesztőrészletet, vagy annak egy részét a pénztár a pénztártagnak utalja át, ennek a maximuma a minimálbérhez van kötve, legfeljebb annak a tizenöt százaléka lehet. Ez most havonta 25110 forint.

Hogyan vehető igénybe? Először is ki kell tölteni hozzá egy igénylőlapot, amit innen bárki le tud tölteni. Emellett pedig mellékelni kell egy igazolást a banktól az utolsó három havi törlesztőrészletről. Ezen van feltüntetve ugyanis a bankszámlaszám, amelyről a törlesztés történik. Maga a folyamat egy picit bonyolultabb, mint például egy csodakártya igénylés, de a Prémium munkatársai mindenben segítenek.

Húsz helyett harminc százalék adókedvezmény


Ha a lakáshiteltörlesztőn szeretnétek spórolni, érdemes a Prémium családi kasszával is számolni az adókedvezmények miatt. Ha pedig még a vásárlás előtt álltok, mindenképp érdemes előtakarékoskodni, mert ha a megtakarítást két évig le tudjátok kötni, további tíz százalék adókedvezményt vehettek igénybe.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha egy évben félre tudtok tenni körülbelül háromszázezer forintot, és azt le tudjátok kötni két évre, akkor nem húsz, hanem harminc százalék adókedvezményt vehettek igénybe a pénztáron keresztül, ami máris kilencvenezer forint talált pénz! Ha emellé még hozzáteszitek a szokásos egészségügyi kiadásokat és a babaápolási költségeket, könnyen előfordulhat, hogy még valakit be kell léptetni a családból a pénztárba, hogy ki tudjátok használni a kedvezményeket.

A megtakarítás jó befektetés? Szerintem igen. Kell egy tartalék, ha baj van, és a Prémiummal csak néhány évet kell előre tervezni annak érdekében, hogy többet hozhass ki a megtakarításaidból. Ráadásul családi kassza képességei nem érnek véget a lakásvásárlásnál és a gyermekszületési támogatásnál. Ez a szolgáltatás a fiatalok életkezdésétől egészen az időskorúak gondozásáig segítheti a családot, ha tudatosan használják.