Ajándékozz egészségpénztári számlád segítségével!

Bár még csak november van, már egy hónapja látok az üzletekben Mikulásokat, karácsonyi dekorációkat. Valahol szomorú, hogy a szeretet ünnepe elanyagiasodott, és már nem az együtt töltött idő az érték, hanem az számít, hogy mekkora összegeket költünk ajándékra. Klassz lenne megtalálni ebben is az arany középutat.



Álszent lennék, ha azt mondanám, hogy én nem költök ajándékra. Természetesen minden évben megajándékozom a szeretteimet: családtagokat, barátokat, kollégákat. Szerencsésnek tartom magam, mert még élnek a nagyszüleim. 92 évesek mindketten, és hála istennek nagyon jól tartják magukat. Minden bizonnyal nekik is köszönhető, hogy nálunk nem csak a szűkebb család ül össze az ünnepeken, hanem az unokatestvérek és azok családjai is szoros kapcsolatban vannak velünk, és egymással.

Régebben mindenki vett ajándékot mindenkinek, de ez eléggé megterhelő volt anyagilag. Most már lassan egy évtizede másképp ajándékozunk. A módszer ötletadója tulajdonképpen az egyik barátnőm volt. Ők már karácsony előtt néhány hónappal kihúzzák egymást, majd meghatároznak egy összeget, amennyit ajándékra költhetnek. Ezzel a módszerrel mindenki ad és kap is ajándékot, egyenlő mértékben. Mivel nekem és a családomnak is nagyon megtetszett az ötlet, ezért immáron tíz éve mi is így lepjük meg egymást. Különösen izgalmas, hogy nem tudjuk, ki kit húzott, ez is az ajándékozás során derül ki.

A gyerekek természetesen mindig mindenkitől kapnak valamit. Viszont ahogy nőnek, úgy válik egyre nehezebbé az ajándékozás. A kamaszoknál nehéz kitalálni, hogy éppen mire vágynak. Az egyik kolléganőm tavaly tabletet, egeret, billentyűzetet vett a fiainak, és mindent elszámolt a Prémium családi kasszájának terhére. Tudtad, hogy gyerekenként minden évben az aktuálisan meghatározott minimálbér tíz százalékát el tudod számolni (ez most éves szinten 167400 forint, de jövőre várhatóan emelkedni fog), ami után ugyanúgy jár a húsz százalék adóvisszatérítés? Kérhetsz számlát ruháról, cipőről, elektronikai eszközökről, de még tanszerekről is. Az én kamasz lányom például imádja a ruhákat, cipőket, kiegészítőket. Hiába tagadnám, ebben rám ütött: nemrég számolgattam, hogy nagyjából 100 pár fülbevalóm van. ?‍♀️? Emellett egyébként a Prémium családi kassza szolgáltatásának terhére vásárolt termékek összegének húsz százaléka is visszaigényelhető az SZJA-ból!

Szóval ő is minden alkalomra ilyesmit kér ajándékba. Én pedig ezeket a költségeket mind elszámolom. Egyetlen dologra kell odafigyelni: a családi kassza szolgáltatásainak kifizetésére az egyéni számlán legalább 180 napja ott kell lennie a pénznek. Ez az összeg lehet sima tagdíjbefizetés vagy munkáltatói befizetés, és emellett a munkáltatótól esetlegesen kapott adomány is. A magyar törvényeknek megfelelően a pénztár ezeket a kifizetéseket fél éves türelmi idővel teljesítheti. Jó hír, hogy a 180 napja bent lévő tagdíjbefizetéseken kívül az egyéb jogcímen (például hozam vagy adóvisszatérítés) jóváírt összegek is növelik a családi kassza szolgáltatás egyenlegét. Csinálhatjuk azt is, hogy megvárjuk az adóvisszatérítést, és akkor küldjük be a számlákat, mivel az így kapott összeg azonnal, várakozás nélkül felhasználható a családi kasszás kiadásokra.


Ha tanácstalanok vagyunk az ajándék típusával kapcsolatban, akkor válasszunk olyat, ami elszámolható, vagy csodakártyával is ki tudjuk fizetni. Érdemes például körülnézni a Prémium Webshopban, ahol az egészségkártyánk terhére nagyon klassz dolgokat vásárolhatunk. Mire gondolok? Vegyünk a családi patikába egy – napjainkban a koronavírus miatt szinte nélkülözhetetlenné vált – pulzoximétert, ajándékozzunk sportőrült barátunknak egy nagyon menő és emellett iszonyúan hasznos sportórát, vagy lepjünk meg a férjünket (de akár magunkat is ?) egy autóba is rakható masszírozó ülésfeltéttel! Higgyétek el, egészen biztos, hogy mindegyik tökéletesen mutat majd a fa alatt!