Tabletta vagy hüvelykúp, avagy kálváriám a nőgyógyászokkal

Hova tűntek a lactobacillusok? Hogyan hozhatnánk vissza őket? Az elmúlt év számomra legtanulságosabb egészségügyi történetéből többek között az is kiderül, hogy miért döntöttem végül a nőgyógyászom lecserélése mellett.



Nagyon sokszor írtam már, hogy a prevenció számomra nagyon fontos, ezért minden évben megyek méhnyakrák-szűrésre, mammográfiára és rutin vérvételre is. Nagyjából 2020 végén járunk. Aktuális nőgyógyászati rákszűrésem eredménye ugyan megfelelő lett, de a lelet gyulladást mutatott. Azt mondták, ne aggódjak, szinte mindenkinél előfordul! Használjak egy hétig hüvelygélt, más dolgom nincs. Így tettem, majd rövid időn belül el is felejtettem az egészet. Március környékén azonban azt vettem észre, hogy valami megváltozott. Női olvasóim, ti bizonyára sokan ismeritek a hüvelyi diszkomfort érzést: amikor nem fáj, nem csíp, nem is viszket, de valami mégsem stimmel. Na, pont ez volt az én tünetem is. Elhatároztam, hogy utánajárok a problémának.

Jól jött a Next

Mivel van Next biztosításom a Prémiumnál, így időpontot foglaltam egy helyi nőgyógyásznál, majd beadtam az igényemet az ellátásszervezőhöz. Az alábbi vizsgálatoknál nincs szükség orvosi javaslatra vagy beutalóra: belgyógyászat, szemészet, bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, urológia, sebészet, traumatológia - így az ügyintézés nagyon egyszerű. Az ellátásszervező két napon belül visszaigazolta az igényemet. Sajnos az általam választott nőgyógyász nem állt szerződésben a biztosítóval, így utófinanszírozásban tudtam megoldani a vizsgálatot. Ez annyit jelent, hogy az igény elfogadásakor kaptam egy egyedi azonosító számot, amit rá kell íratnom a számlára, majd a számlát fel kellett töltenem a Prémium ellátásszervező oldalára, és ők néhány napon belül visszautalták a pénzt a bankszámlámra.

A lefoglalt időpontban el is mentem a doktornőhöz, aki levette a kenetet. Pár napon belül jött a sokkoló lelet, miszerint nincsen egy árva darab lactobacillusom sem. Ellenben van vegyes baktériumflórám és sok fehérvérsejtem. Mit jelent ez? Nyilván megkérdeztem Dr. Google-t, és rengeteg okosságot találtam a témában. Nagyvonalakban azt tudtam meg, hogy a hüvelyflóra egyensúlya a kulcsa mindennek. Amikor minden rendben van, akkor a pH-érték odabent 3,8-4,5 között mozog, ami savas kémhatást jelent. Ebben a környezetben érzik jól magukat a jótékony lactobacillusok, akik a hüvey védelméért felelnek. Ha felborul az egyensúly (aminek kismillió oka lehet), akkor másféle baktériumok és gombák kerülnek túlsúlyba, a lactobacillusok pedig szép lassan elpusztulnak. A fehérvérsejtszámom emelkedése pedig gyulladásra utalt, ami szintén ennek volt köszönhető.

Egy kicsit szomorú, hogy a nőgyógyász nem igazán szánt időt arra, hogy elmagyarázza, hogy mi minek a következménye, hogy mire kellene figyelni, hogy legközelebb ne történjen meg ugyanez. Gyakorlatilag hozzám sem szólt, csak felírta az antibiotikumot és a hüvelyflóraregeneráló kúpot. Végre! Antibiotikum a rossz bacik ellen! De várjunk csak! Miért a szájon át bevehető változat szerepel a recepten, amikor ebből hüvelykúp is létezik? Miért nem alkalmazunk célzott helyi kezelést? Hiszen így majd a bélflórám is megsínyli majd a történteket!

Kétségek között

Egy gyógyszerész mindeközben azt javasolta, hogy ha nagyon aggódom az antibiotikum miatt, akkor használjak inkább Betadine hüvelykúpot és két féle regeneráló hüvelytablettát. Ha nem segítenek, még mindig bevehetem az antibiotikumot. Így is tettem. Mivel a flóra lassan épül vissza, ezért vártam pár hónapot, és újra elmentem a nőgyógyászhoz egy kontrollra. A metódus ugyan az volt a finanszírozást illetően – a Prémiumon keresztül intéztem mindent. Az újabb lelet szerint egy másik baci is a képbe került, ellenben lactobacillus még mindig nem volt egy darab sem. Sajnos a kezelési terv sem változott: a nőgyógyász felírta ugyanazt az antibiotikumot. Mivel nem hagyott nyugodni a dolog, megkérdeztem tőle, hogy miért szájon át kell bevennem, ha egyszer létezik ebből a gyógyszerből hüvelykúp is. Nem mondott semmit. Ekkor döntöttem el, hogy másik orvost keresek.

Kiváncsiak vagytok a történet végére? A következő posztomból kiderül.