Milyen volt az elmúlt év?

Alapjában véve optimista ember vagyok, de 2020 még engem is próbára tett.



Általában várakozásokkal telve indulok az újévnek, ám ez tavaly másképp történt. Már kora tavasszal jött a bizonytalanság és sajnos egész évben kitartott.

Mivel az egészségügyben, és azon belül is egynapos sebészeti ellátásban dolgozom, a tavaszi járványhelyzet sokkal kevesebb munkát hozott, hiszen az egynapos sebészeti ellátásokat elég gyorsan leállították. Az ebből fakadó bizonytalanság és a várakozás Demoklész kardjával a fejünk fölött, hogy mikor és hová vezényelnek ki minket, rémesen idegörlő volt és nagyon megviselt nemcsak engem, hanem a kollégáimat is.

Ebben a bizonytalan helyzetben a családi költségvetést tekintve mind a bevételi, mind a kiadási oldalnak felértékelődött a szerepe. 2020-ban például volt olyan hónap, amikor nem volt elegendő bevételem, ezért egyebek mellett az önrészt sem tudtam fizetni az egészségpénztári számlámra. Még az a szerencse, hogy a Prémiumnál nincs fix összegű befizetési kötelezettség, ha éppen nem tudunk befizetni, a már bent levő összeget akkor is levásárolhatjuk.

Aztán pár hónap után egyszer csak úgy tűnt, ideiglenesen vége a válsághelyzetnek, engedtek a megszorításokból. A nyár mégis úgy telt el, hogy hiába voltunk szabadságon, mégsem éreztük annak. Mi például nagyon szeretünk utazgatni, de idén sehova sem mehettünk. Többek között emiatt is éreztük azt, hogy ez a nyár nem az a nyár, amit annyira imádunk.

Sajnos ősszel újra rosszabb szakasz következett. Elhatalmasodott a járvány. Megérkezett a december, és még akkor sem láttuk igazán a végét. Bár hosszú távon a vírus elleni oltással sok minden megoldódik majd, csak remélni tudjuk, hogy a jó dolgokra már nem kell sokáig várni. Az biztos, hogy örömünnep lesz, amikor a családok a betegségtől való rettegés nélkül tudnak majd egyesülni, ahogy az is, amikor a barátok újra gondtalanul élvezhetik majd egymás társaságát.

Ami számomra biztos pont volt a tavalyi évben, az a Prémium. Szerencsére vannak dolgok, amik nem változnak. 2020 tavaszán is eljött az adóbevallás ideje: minden papír időben beszerezve, kitöltve, beküldve – és voila, 30 napon belül újra elkezdett hízni az egészségpénztári számlám. Ez a későbbiekre nézve is nagy segítség volt, hiszen számos dologra használtam fel a már meglevő összeget. A bónusz pedig, hogy már nem kell olyan sokat várni, és a 2020-ban befizetett pénzt hamarosan visszaigényelhetem!

Én hiszek a gyors rendeződésben, hiszek abban, hogy a bizonytalanságnak előbb-utóbb vége lesz majd és a sötét felhők is elvonulnak. Remélem a 2021-es év jobb időket hoz, boldog új esztendőt kívánok mindenkinek!