Kell egy új szemüveg!

Az elmúlt évben ismét sikerült a családnak kimaxolni az egészségpénztári megtakarítást, ami szuper, hiszen adójóváírás címszó alatt kapunk egy szabad szemmel is jól látható összeget. A nagy kérdés pedig mindig az, hogy hogyan tudunk ehhez hozzájutni?



Nem titok, hogy szemüveges vagyok. Sajnos majdnem minden évben romlik annyit a látásom, hogy új szemüvegre van szükség. Az idő múlásával már nem volt elég egy, amit folyamatosan használok, hanem kellett egy másik is, amire akkor van szükségem, ha olvasni akarok.

Az egyik optikában azt javasolták, hogy próbáljak ki egy multifokális szemüveget, amiben olyan lencsék vannak, amivel közelre és távolra is jól lát az ember, ellátja mindkét funkciót. Ám egy ilyen szemüveg nem olcsó. Még ha minimális igényeink vannak, akkor is százezer forint felett van az ára. Mi az egészségpénztári keretünket már majdnem kimerítettük. Épp csak annyi pénz van a számlánkon, amennyit a csodakártya havonta automatikusan feltölt. Így ezt a beruházást önerőből kellett meghiteleznem. Meghitelezni, mert az árát egy kis odafigyeléssel vissza lehet igényelni akkor is, ha nincs az egészségpénztári számlán épp annyi megtakarítás.

Hogyan csináltam?

Mi elég aktívak voltunk a csodakártyával, amit csak lehetett, azzal fizettünk. Ezek a vásárlások azonnal levonásra kerültek a rendes bankkártyánkról, a pénztár pedig néhány napon belül ki is fizette őket a szolgáltatónak. Nagy előnye a csodakártyának, hogy az említett kiadásokat megtakarításként könyvelték le, ezzel növelve a visszaigényelhető SZJA alapot. Aki nem tudná, annak mondom, hogy egy évben hétszázötvenezer forint pénztári megtakarítás után százötvenezer forint maximális adókedvezményt tudunk visszaigényelni. Ennek az összegnek egy jó része nálunk valójában csodakártyás vásárlásból jött össze.

Sajnos ahol én kinéztem a szemüvegemet, ott nem volt lehetőségem egészségpénztári kártyás vásárlásra, de ez nem akadályozott meg minket abban, hogy mégis elszámoltassuk a kiadást.

Mindössze két fontos dolog kellett hozzá.

Számlával kapcsolatos követelmények:

  1. A számlának valamelyik kedvezményezett nevére és címére kell szólnia. (Ez nem volt gond, a szemüveget a saját nevemre vásároltam.)
  2. A számlán szerepelnie kell a vevő rublikában a tagi azonosítónak.

Optikai termékekkel kapcsolatos követelmények: szemüveg, kontaktlencse, napszemüveg és tárolófolyadék is elszámolható, de fontos feltétel, hogy csak szakorvosi javaslatra. Az ehhez szükséges nyomtatványt innen lehet letölteni.

Mivel a szakorvosi javaslat nálam volt, simán el tudtam számoltatni az új szemüveget. Az így kiállított számlát már csak el kell küldeni a pénztárnak. Amint lesz elegendő pénz az egészségpénztári számlán, a pénz visszakerül a bankszámlámra. A kör bezárul.