Használjunk Családi Kasszát gyerekekkel kapcsolatos kiadásokra is

Hogyan tudjuk a legokosabban felhasználni a Prémium Családi Kasszát gyerekek esetén? Adunk néhány ötletet!

Ahhoz, hogy a Családi Kassza szolgáltatásait gyerekekkel kapcsolatos költségek esetén is igénybe tudjuk venni, a három, ehhez a szolgáltatáshoz kapcsolódó igénylőlap közül ezt kell kitöltenünk.

Ha már le- és kitöltöttük a megfelelő dokumentumot, akkor - gyermek életkorától függően - különböző szolgáltatások közül választhatunk.

Kisgyerekeknek

Ha gyermeket tervezünk, vagy már úton van a baba, akkor érdemes havonta egy kisebb vagy nagyobb összeget elhelyezni az EP számlán, mert ezt (egymillió forint összeghatárig) a gyermek születése után egy összegben vissza lehet majd kérni, és természetesen ez után is járni fog a húsz százalék adójóváírás. Ha nem egyösszegben szeretnénk a megtakarításunkat felvenni, hanem a GYES/GYED-et szeretnénk kiegészíteni, erre is van lehetőség. Ráadásul az EP számlánkról az állam által folyósítottal megegyező összeget tudjuk megigényelni.

Az utóbbi két szolgáltatás azért nagyon kényelmes, mert úgy kapjuk meg majd az adójóváírást, hogy semmilyen számlát nem kellett bemutatnunk.

Óvodásoknak, iskolásoknak

Ha a gyermek már óvodás- vagy iskolás korú, akkor a Családi Kassza terhére gyermekenként kétszázezer forintot tudunk elszámolni évente. Kétféleképpen lehet a Családi Kasszát használni a számlák kifizetésére:

1. Először megvesszük a szükséges eszközöket, tanszereket, ruhákat, cipőket, majd beküldjük a számlákat a Prémiumhoz. Ha nincs rendelkezésre álló egyenleg a Családi Kasszán, akkor a Prémium zárolja az összeget az egészségpénztári számláról és a számlák összege 180 nap után automatikusan visszakerül a bankszámlánkra.

2. Havonta utalunk egy bizonyos összeget (vagy egyszerre egy nagyobbat) az egészségszámlánkra, és figyeljük a portálon, hogy mikor jelenik meg a Családi Kassza egyenlegén a pénz. Ez akkor lehet problémás, ha folyamatosan használjuk a csodakártyánkat, mert így mindig a legrégebbi befizetésekből fognak levonódni a kifizetések, és nagyon nehéz lesz követni, hogy mikor is lesz a pénz a Családi Kasszában.

3. Egészen addig gyűjtjük a számlákat, amíg a NAV jóvá nem írja az adóvisszatérítést az EP számlánkon, és csak ezt követően küldjük be őket kifizetésre.

Egyetemistáknak, főiskolásoknak

Ha gyermekünk már a felsőoktatásban tanul, akkor lehetőség van az albérlet költségeit, vagy a tandíjat elszámolni a Családi Kassza terhére. Akinek nem jön össze a hétszázötvenezer forintos kiadás az egészségpénztári számláján, annak érdemes elgondolkodni a fenti lehetőségek valamelyikén, így maximalizálni az adójóváírást.

Ha még többet szeretnél tudni a Családi Kassza felhasználási metódusairól, decemberben is nézz be hozzám!🙂