Az igazság a számok mögött van

Miért érdemes Prémium csodakártyát használni? Hogyan kapjuk vissza a maximális összeget adóvisszatérítés esetén? Matekozzunk egy kicsit!

Annyira sokszor mondtuk, hogy mostanra már mindenkinek tudnia kell: minden saját erőből befizetett megtakarítás után az adott évben keletkező SZJA-ból a Prémiumnál húsz százalék adókedvezményt kapunk. Ha ebből az összegből levonjuk a pénztár működési költéségét, akkor is évi tizennégy százalék a zsebünkben marad! Ez azért nem rossz, mert ezt a pénzt rengeteg dologra felhasználhatjuk. De hogyan juthatunk hozzá a maximális összeghez és mit csináljunk vele? Van néhány jótanácsom!

A betegség nem kifizetődő

Az állami egészségügyi ellátásban egyre nagyobb problémát okoz a szakemberhiány. A beígért, de elmaradó béremelések, a fenntartóval szembeni megszorítások a források csökkenéséhez, a felszerelések egyre nehezebb pótlásához, majd végül a várakozási idők hosszabbodásához vezetnek. Egy epekőműtétre például a Délalföldi régióban 120 nap, vagyis 4 hónap a várakozási idő.

És mi történik addig a beteggel? Várakozik, szenved, és ha táppénzre kell mennie, mert nem bír dolgozni, a családra komoly bevételkiesés vár.
A betegek egyre többen és egyre többet fizetnek magánegészségügyi ellátásért, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy kifizessen egy magánműtétet. A fenti példánál maradva egy epekőműtét magánklinikán több százezer forintba is kerülhet. Itt jön képbe a magán egészségbiztosítás, amely ugyan nem helyettesíti a TB-t, de egész jól kiegészítheti azt. Egy jó magán egészségbiztosítás személyenként 20-50 ezer forint/fő/hó díjtól megvásárolható, de ez az összeg szintén megfizethetetlen egy átlagos jövedelmű család számára.

Mitől jó a Prémium?

A biztosítások sajátossága, hogy minél nagyobb a veszélyközösség, annál kedvezőbb lehet a biztosítás díja. A Prémium Egészségpénztár a legnagyobb létszámú egészségpénztár Magyarországon. Ennek köszönhetően tagjainak kifejezetten kedvező díjért tud magán egészségbiztosítási szolgáltatást nyújtani.

A két biztosítási csomag (a Védőhálón túl) a Next Standard és a Deluxe is remek alternatíva lehet, ha magánegészségügyi ellátásra van szükség. Az előbbi 250 ezer forintig, az utóbbi korlátlan mértékig biztosítja a járóbetegszakellátást.

A korlátlan Deluxe csomagból havi díja 8400 forint, éves díja 100800 forint. Ez az összeg talán már megfizethető egy színvonalas gyors egészségügyi ellátásért, ráadásul egy jól átgondolt megtakarítási terv mellett akár még ingyen is hozzájuthatunk. Mi a trükk? Az egészségpénztári megtakarításunk után igénybe vehető maximális adókedvezmény 150000 forint évente. Ha ehhez az összeghez maradéktalanul hozzá szeretnénk jutni, 750000 forintot kell félretennünk. Szerencsére ezt a pénzt nem kell a számlán lekötnünk. Hogyan tudunk ekkora összeget összehozni? Kezdjük azzal, hogy az egész család egészségügyi kiadásait fizethetjük a csodakártyával, hiszen ez is megtakarításnak számít az adóvisszatérítés szempontjából. Ha ebbe az összegbe beleszámítjuk a pénztártag jelzáloghiteltörlesztőre fordítható megtakarítását is (2022-ben 30000 forint), illetve a szülők egészségügyi kiadásait, már nem is olyan elképzelhetetlen, hogy évi 750000 forintos egészségszámlaforgalmat generáljunk.

A megtakarítás a legfontosabb! Hogy a korábban említett epeműtét, vagy bármilyen váratlan esemény esetén is legyen mihez nyúlni! Ha nem jött össze a 750000 forintos forgalom, akkor év végén még mindig van lehetőségünk arra, hogy a hiányzó összeget befizessük az egészségpénztári számlánkra. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy állnak a mutatók, ellenőrizzük az online felületre belépve az egyenlegek alatt. A következő évben visszakapható adókedvezmény felhasználásáról pedig ráérünk később dönteni!