Viszlát 2020, helló 2021!

2020 bizonyára bevonul a történelemkönyvekbe, hiszen a 21. század első világjárványát hozta nekünk.



Mondanám, hogy életem egyik legnehezebb éve volt, de hála az égnek, azon szerencsések közé tartozom, akik nem vesztették el az állásukat, nem lett bizonytalan a megélhetésük. De a bizonytalanság mégis bekúszott az életünkbe. Én, aki akár egy évre is előre tervezek, úgy éreztem, hogy kirántották a lábam alól a talajt.

Az egész azzal kezdődött, hogy a sok éve tervezett utazásunk elmaradt. Németországba, a régi lakhelyünkre repültünk volna el egy hétvége erejéig, feleleveníteni az emlékeket, meglátogatni a régi barátokat. Sajnos a karantén keresztülhúzta a számításainkat. Az, hogy az összes olyan színházi előadás elmaradt, amire jegyem volt, már csak hab a tortán.

Viszont 2020 hozta meg számomra azt a régen halogatott döntést, hogy elmenjek végre pszichológushoz. Nehéz ezt kimondani. Magyarországon még mindig valami negatív köd veszi körül a terápiát, pedig biztos vagyok abban, hogy nem nagyon van olyan ember, akinek ne lennének feldolgozatlan traumái. Nyilván egy komoly döntés, ha az ember bevállalja, hogy részt vesz a terápián. A kezelés nem egy, de nem is két alkalomból áll. Ha valaki emellett dönt, nagy valószínűséggel sokkal hosszabb ideig dolgozik majd magán, mint ahogy az elején gondolta. A pszichés megterhelés mellett ráadásul az anyagi vonzata sem elhanyagolható a dolognak, hiszen ahogy semmi más sincs ingyen az életben, úgy a terápiás ülésekért is fizetni kell. Bizton állíthatom azonban, hogy megéri befektetni saját magunkba, a pénzt is és az időt is. Nekem már most, fél év után is komoly változásokat hozott az életembe, úgyhogy kíváncsian várom, hogy milyen lesz a folytatás. Mivel az én terapeutám szerződésben áll a Prémiummal, ezért az ülésekről számlát ad, így máris húsz százalékkal kevesebbe kerül a kezelés.

2020 másik nagy döntése volt, hogy saját lakást szeretnék venni. Ehhez persze hitelre van szükségem, a hitelhez pedig önerőre. Ebben nagy segítségemre volt az adóvisszatérítés és a családi adókedvezmény, amit én nem havonta kérek, hanem az adóbevallás készítésekor egy összegben igényelem. Így idén 270.000 forint (120.000 forint adókedvezmény és 150.000 forint adóvisszatérítés az egészségpénztári befizetések után) került a lakásvásárláshoz szükséges önerő nevű borítékba.

Amikor a hitel kondícióit vizsgáltam, láttam, hogy létezik a hitelfedezeti biztosítás. Ez arra való, hogy ha betegség vagy baleset miatt keresőképtelenné válnék, akkor a biztosító átvállalja a hitel részleteinek fizetését a betegség időtartamára. Ez a biztosítás számomra pontosan ugyanolyan fontos, mint a Prémium által nyújtott Védőháló. Egyedülálló anyaként én vagyok az egyetlen kereső is a családban. Ha megbetegednék, az egyrészt komoly bevételkiesést, másrészt rengeteg extra egészségügyi költséget eredményezne. Szerencsére ez a két biztosítás megvéd attól, hogy veszélybe kerüljön a megélhetésünk. Az egyik átvállalja a család legnagyobb kiadásának kiegyenlítését, a másik pedig az egészségügyi költségek jórészét vállalja magára. Ennek tudatában biztonságban érzem magam még úgy is, hogy egyedül vállaltam a hitelt.

Idén vár még rám egy komoly lakásfelújítás-projekt is. Szeretnénk legkésőbb május végén beköltözni új otthonunkba, ez a legnagyobb célom erre az esztendőre.

Vannak ám kisebb céljaim is. ? Szeretnék legalább hat könyvet felolvasni a MVGYOSZ Hangoskönyvtára számára, és szeretnék elmenni négyszer vért adni – ennyi a nők számára meghatározott éves limit.

Őszintén bízom benne, hogy a járvány hamarosan véget ér, és újra lehet majd szabadon és láthatóan, tehát maszk nélkül mosolyogni, félelem nélkül megölelni bárkit, színházba járni, nagy családi összejöveteleket tartani, táncolni menni, szülinapi bulit tartani. Mert ezek most már nagyon hiányoznak. Öröm az ürömben, hogy a megszorítások miatt talán mindenki egy kicsit több időt tudott a családjával tölteni. Használjuk ki ezt az időt, tekintsük ajándéknak: játsszunk, nosztalgiázzunk, beszélgessünk, nevessünk sokat! Hiszen a nevetés sok mindenre gyógyír.

Boldog, a tavalyinál sokkal szerencsésebb évet kívánok mindannyiunknak!