Súlyos problémák

Egy 2021. decemberében végzett reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.


Először tisztázzuk, hogy mi a különbség a két fogalom között! Ehhez tudnunk kell, hogy mi is az a BMI (=body mass index). A BMI egy statisztikai mérőszám, ami a testmagasság és a tömeg arányát méri. Bárki könnyen kiszámolhatja a saját BMI-jét, ehhez használhat egy interneten bárhol fellelhető BMI-kalkulátort, vagy egyszerűen eloszthatja a kilogrammban mért testtömegét a méterben mért magasság négyzetével. Például, ha valaki 75 kg és 170 cm (=1,7m), akkor a számítás így néz ki: 75/1,72=25,95. Tehát az illető BMI-je 25,95. Ebből kiderül, hogy a példában szereplő egyén enyhén túlsúlyos, mivel a számított érték 25 fölött van. Elhízottnak az számít, akinek a testtömeg indexe 30 fölött van. Bár ez a számítás nem ad tökéletesen pontos adatot az elhízásról, mivel nem tesz különbséget az izom- és a zsírszövet között, így sportolók esetében torz lehet az eredmény, de mondhatjuk, hogy nagy általánosságban lehet vele számolni.
Sajnos a túlsúly rengeteg betegség kiváltója vagy kockázati eleme lehet. Ilyen például a II. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, de ide lehet sorolni pszichológiai betegségeket is, hiszen gyakran előfordul, hogy a túlsúlyos beteg önértékelése csökken, ezáltal a mentális egészsége veszélybe kerül.

Az önvád nem vezet sehova

Érdemes kicsit boncolgatni, hogy vajon mitől alakul ki a súlyfelesleg. Könnyű odavetni a választ, hogy a túl sok evéstől, de azért ez nem ilyen egyszerű. A túlsúly hátterében bizony egészségügyi okok - anyagcserezavar, pajzsmirigy problémák - is állhatnak. Ezekről pedig nem tehet az ember. Aki viszont biológiai szempontból teljesen egészséges és mégis túlsúlyos, az valószínűleg komoly pszichológiai problémákkal küzd. A túlsúlyos emberek nagyrésze evészavaros (bulimia, anorexia, túlevéses zavar), csak általában nem tudnak róla.

Magam is az enyhén elhízott kategóriába tartozom (30,1-es BMI-vel). Gyerekkorom óta küzdök a súlyommal. Van egy nagyon korai emlékem, úgy 6 éves lehettem. Emlékszem, hogy állok a mérlegen, ami 30 kilogrammot mutat, és azon búslakodom, hogy bárcsak 29 lennék. Rengetegszer lefogytam, aztán meghíztam. Tipikus jo-jó effektus. Egy ideje kutatom, hogy hol lehet a hiba a rendszerben. Ennek első lépése volt az, hogy 2019-ben belekezdtem egy terápiába egy szuper pszichológussal. Nagyon sok mindenre fény derült a gyerekkoromból, rengeteg dolgot megértettem a működésemmel kapcsolatban, a súlyom is elmozdulni látszott, de aztán ahogy a terápiát befejeztem, visszakúsztak vissza a kilók. Nemrég valaki ajánlotta dr. Lukács Liza könyveit, aki szerintem zseniálisan ír az evészavarok pszichológiájáról. Azóta kezdem másként látni magam, az étkezéseimet, életmódomat.

Tegyünk a túlsúly ellen

Remélem némi idő elteltével majd beszámolhatok arról is, hogy hogyan alakul az életem az új információk birtokában, de most szeretnék arról szót ejteni, hogy miben is lehet segítségünkre mindebben a Prémium. Először is érdemes elmenni egy kivizsgálásra, hogy ki tudjunk zárni minden szervi megbetegedést. Erre kiváló lehetőséget ad a Pajzs egészségbiztosítási csomag, amely egy év díjfizetés után egy menedzserszűrés jellegű csomagot biztosít a pénztártagnak. Ha azonban nem szeretnénk ennyi időt várni, akkor lehetőség van arra is, hogy egy év biztosítási díját egy összegben befizessük, így azonnal jogosulttá válunk erre a szolgáltatásra.
Ha mindent rendben találnak, akkor érdemes néhány podcastet meghallgatni a témában és önvizsgálatot tartani. Sokat segíthet egy étkezési napló vezetése, ahol nem csak azt írjuk le, hogy mikor mit és mennyit ettünk, hanem azt is, hogy miért. Sokszor előfordul, hogy nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem azért, mert szorongunk, dühösek, szomorúak vagyunk, de az is lehet, hogy egyszerűen csak unatkozunk. Ha úgy érezzük, egyedül nem megy, akkor kereshetünk egy terapeutát, aki segít feltárni a túlsúly lelki okait. A legtöbb pszichológus tud kiállítani egészségpénztári számlát, így tudjuk csökkenteni a felmerülő költségeket.
Ha belekezdünk egy életmódváltásba, vagy a súlycsökkenést szeretnénk megtámogatni, akkor vannak olyan étrendkiegészítő termékek, amelyeket meg tudunk vásárolni az egészségpénztári számlánk terhére. Ha pedig a rendszeres mozgást is beépítjük az életünkbe, akkor akár kerékpárt is vásárolhatunk a csodakártyánkkal.

Hosszútávon mindenképpen érdemes ezzel foglalkozni, hogy elkerüljük a különböző megbetegedéseket, és hogy szabadon, túlsúly és korlátok nélkül élhessünk.