Mi van, ha nem akarsz több gyereket?

A megfelelő számú gyermekvállalást követően, ha a nők már nem akarnak gyereket, akkor a tradicionális módszereken kívül nem sok olyan alternatívájuk marad, ami nem nagyon befolyásolja a női szervezet működését. Az egyik ilyen a művi meddővé-tétel, vagy köznyelven elkötés.



A művi meddővé-tétel (férfiaknál: vazektómia) a hímneműeknél egy egyszerű, helyi érzéstelenítésben végzett eljárás, a nőknél azonban altatásban végzett laparoszkópiás műtétet jelent. Mindkét esetben elkötik vagy elégetik az ondó- illetve a petevezetéket. Előnye, hogy nem befolyásolja a hormonális működést, hanem egyszerűen csak nem hagyja a spermiumokat illetve a petéket eljutni a méhbe. Sajnos ez az eljárás ma Magyarországon szigorúan szabályozva van, szerintem egyébként teljesen igazságtalanul. A feltételek ugyanis a következők: vagy 40 betöltött életév, vagy három vérszerinti gyermek. Ráadásul, ha meg is van valamelyik, akkor az igény bejelentése után még egy teljes évet kell várni a műtétig.

Amikor biztosan tudod, hogy nem akarsz több gyereket


Én 39 éves vagyok, a lányom 15. Nagyjából tíz éve egészen biztosan tudom, hogy nem akarok több gyereket. Már egészen fiatalon biztos voltam benne, hogy csak úgy szeretnék több gyereket, ha kicsi, maximum négy-öt év közöttük a korkülönbség. Hamar kiderült, hogy ez nem fog összejönni, mivel sem az életkörülményeink, sem a párkapcsolatunk nem volt megfelelő egy második gyerek vállalásához. Így amikor a lányom öt éves lett, már tudtam, hogy nem szeretnék ebbe még egyszer belevágni. Élveztem a baba- és gyermekkor szinte minden pillanatát, de azért még mindig élesen élnek emlékeimben az átalvatlan éjszakák. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy körülbelül 730 darab volt belőlük az első két évben úgy, hogy 2008 szökőév volt.

A betegségek, a szobatisztaságra nevelés kihívásai, a hisztik, az én-idő teljes hiánya… Száz szónak is egy a vége, nem akartam, és most sem akarok több gyereket, és ebben száz százalékig biztos vagyok. Azokat pedig, akik azzal jönnének, hogy mi van, ha jön a nagy Ő, és ő még szeretne gyereket, szeretném megnyugtatni: a nagy Ő már megvan, és szerencsére ő sem szeretne már gyereket. Ebben is egyetértünk.

Személy szerint nem értem, és felháborítónak tartom, hogy a jogállam ilyen szinten beleszólhat az életembe és a saját testemmel kapcsolatos döntéseimbe. Ez ellen sajnos nem tehetek semmit. Éppen ezért türelmesen várakozom és gyűjtöm az EP-számlámon a pénzt, mivel a műtét költsége elég borsos. De ha egyszer végre sor kerül rá, akkor legalább már fel leszek készülve.