Mi lesz veled, ápolási osztály?

A karácsony közeledtével az ember valahogy kiéhezettebb lesz a jó hírekre. Sajnos az én szakmámban ez az időszak nem feltétlenül ünnepi.

Mindannyian szemtanúi vagyunk annak, ahogy az egészségügyi rendszer átalakul és az állam egyre inkább kivonul a szociális ellátásból. A nemrég megjelent kósza hírek szerint a kórházakban hamarosan megszűnnek az ápolási osztályok, és az embereknek maguknak kell gondoskodniuk a beteg hozzátartozóik ápolásáról.

A hangsúly a pénzen van

Nézzük csak, mi történik pontosan, ha tényleg megszűnik majd ez az ellátás! Milyen nehézségekkel néznek szembe azok az emberek, akik ápolásra szorulnak?

Mivel nem lakik minden háztartásban egy szakképzett ápoló, minden bizonnyal romlik az ápolás minősége. A betegek családtagjainak oroszlánrészt kell vállalni az otthoni ellátásból. Ennek a gyakorlatban a beteg számára van egy nagyon jó aspektusa: mivel a családtagok segítenek neki, így nem kell ápolási otthonba vonulniuk hanem egy annál sokkal otthonosabb környezetben gyógyulhatnak. A dolgok árnyoldala, hogy ilyenkor minden költség – a gyógyszerek, ápolási segédeszközök – a családot terheli, arról nem is beszélve, hogy munka mellett szinte lehetetlennek tűnik megoldani a 24 órás felügyeletet. Ha viszont időben elkezdünk megtakarítani erre a célra, az életszínvonalunkat is könnyebben fenn tudjuk tartani, mert az egészségügyi kiadásokat egy, csak erre a célra elkülönített számláról rendezhetjük.

Ha a beteg hozzátartozónak csak ideiglenesen van segítségre szüksége, megoldást jelenthet a kórházak fizetős ápolási osztálya. Ennek díja nagyjából napi 800-5000 forint között mozoghat, attól függően, hogy milyen hosszú időt kell a kórházban tölteni. Sajnos a díjat egy hónapra előre kell kifizetni, és rosszabb esetben bizony havi százezer forintot is meghaladó költséggel kell számolnunk, amit egy átlagos jövedelmű család csak nagyon nehezen tud kigazdálkodni.

A másik lehetőség, hogy a betegeket szociális otthonban helyezik el, ebben az esetben viszont nem biztos, hogy a beteg nyugdíja fedezni fogja a gondozás költségeit. Ekkor nekünk, családtagoknak kell majd kiegészítenünk azt. Szerencsére az egészségpénztárban elhelyezett megtakarítás erre a célra is felhasználható.

Mikor érdemes elkezdeni a megtakarítást?

Az egészségpénztárban való megtakarítás elkezdésének ideje függ az egyéni helyzettől, azonban általánosságban elmondható, hogy minél hamarabb elkezd az ember megtakarítani az egészségpénztárban, annál jobb.

Miért? Minél hamarabb félreteszel, annál több pénz gyűlik össze az idősebb évekre. Tehát minél hamarabb elkezd az ember megtakarítani, annál jobban tudja majd fenntartani a korábban megszokott életszínvonalat idősebb korában is. Lényegesen könnyebb ugyanis egy kisebb összegű befizetést rendszeresíteni, mint egy nagyobb összegű kiadással megbirkózni, ha beüt a krach.

Így év vége felé talán az sem egy utolsó szempont, hogy az egészségpénzárba befizetett összegek után adókedvezményt vehetünk igénybe. Ha a bankszámlánkon van olyan pénz, amire nincs szükségünk, akkor töltsük fel az egészségszámlánkra! Az egy év alatt összegyűjtött összeg után, beleértve a rendszeres és alkalmi befizetéseket is, a következő évben húsz százalék adóvisszatérítést igényelhetünk.

Az öngondoskodás egyre fontosabb

Magyarországon az állami nyugdíjrendszerben egyre kevesebb pénz jut az emberekre. Az ápolási osztályok megszűnése nem csak az ápolásra szorulóknak, hanem a családtagjaiknak is nehézséget fog okozni. Az egészségpénztárban való megtakarítás pedig ebben is segít: lehetőséget ad az ápolási költségek kigazdálkodására. Így pedig maradhat elég pénz a gyerekek karácsonyi ajándékára, de ha akarjuk, akár az egész családot is vendégül láthatjuk, ha úgy tartja kedvünk! Kívánok hát kellemes, boldog ünnepeket mindenkinek! Remélem, hogy ebben az időszakban is szeretettel fogadják egymást a családtagok, és kellemes pillanatokat töltenek el egymás társaságában!

Az ünnepek alatt ne feledjük el azokat sem, akik nem tudnak velünk lenni, de szívünkben mindig ott vannak. Gondoljunk rájuk szeretettel, küldjünk nekik egy üdvözlő üzenetet, tudassuk velük, hogy szeretjük őket és fontosak nekünk! Aztán álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk vissza az elmúlt évre! Vegyük észre, hogy milyen nagy dolgokra voltunk képesek, és azt is, hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdenünk! Örüljünk a sikereknek! Tanuljunk a nehézségekből!

Kívánok mindenkinek boldog, békés ünnepet!