Kezeld tudatosan a pénzügyeidet!

Amikor a mentőknél megtanultam az újraélesztés alapjait, arra gondoltam, ez egy olyan fontos dolog, amit az általános iskolában is tanítani kellene. Miért? Mert emberéleteket lehet vele megmenteni. Most ugyanezt gondolom a pénzről és a tudatos pénzkezelésről.



Szerintem ez nem olyan bonyolult, hogy ne tudná bárki megtanulni! Ráadásul ezzel a tudással számos család pénzügyi helyzete javulhatna.

Ez a mostani helyzet mindenkit próbára tesz pénzügyi és egészségügyi téren egyaránt. Ugyan sokan nagyon pici pénzekből is képesek megélni, de nem ez a jellemző. Nem mindegy, hogy élsz, vagy túlélsz! És ez nem azon múlik, hogy mennyit dolgozol, hanem azon, hogy képes vagy-e szembenézni a félelmekkel, hajlandó vagy-e elfogadni, hogy egy ember életében - a te életedben - a jó dolgok mellett bizony történhetnek rossz dolgok is. A kérdés az, hogy hajlandó vagy-e tanulni a mások által elkövetett hibákból, és fel tudsz-e készülni a jövő kihívásaira.

Mi az elmúlt évben, Hanna születése után kimerítettük a családi kasszát a Prémiumnál. Jó volt, hogy nem kell elszámolni a kiadásokat, szinte a teljes megtakarítást kivettük. Persze idén is jól jönne a pénz, ezért elkezdtünk újra félretenni a pénztárnál. Bár be van állítva a csodakártya szolgáltatás - ami azt jelenti, hogy ha nincs elegendő pénz az egészségpénztári számládon, bankkártyás vásárláskor a csodakártyád egyenlege automatikusan feltöltődik a szükséges összeggel -, én jobban szeretem, ha minden hónapban automatikusan levonnak a banki számlámról egy kisebb összeget. De sokszor töltöm fel én is, ha nagyobb vásárlást tervezek (például gyógyászati segédeszközök esetén). Vásárlás előtt nekem az a legegyszerűbb, ha a mobilomon nézem meg, mennyi az egészségpénztári egyenlegem. Nálunk egy ideig az volt a felállás, hogy mindenki az én kártyámat használja. Mivel az édesanyám sokkal gyakrabban jár gyógyszertárba, mint én, ergo gyakrabban is használta a kártyámat, mint én, ezért eljött az ideje, hogy neki is legyen sajátja. Igényeltem neki egy társkártyát, így az ő kiadásai után is igénybe tudjuk venni az adókedvezményt.

Mivel szinte az összes megtakarítást kivettük tavaly a családi kasszából, kevés tartalékunk maradt a különböző egészségügyi okok, neadjisten Covid miatti fizetéskiesésre.

Sajnos a járványhelyzet, és az egészségügyi rendszer épp zajló átalakítása miatt elég nagy a bizonytalanság. Több ismerősöm is kérdezte tőlem, mint egészségügyi dolgozótól, hogy mire számíthatnak most, ha valamilyen szakorvosra lenne szükségük. Az a helyzet, hogy a járvány második hulláma annyira leterhelte az állami ellátó rendszert, hogy a kórházaknak szinte csak a súlyos esetek ellátására maradt szabad kapacitásuk. Öröm az ürömben, hogy ebben a hullámban nem függesztették fel a magánegészségügyi ellátást. Így akinek nem sürgős beavatkozásra van szüksége, az fordulhat segítségért magánegészségügyi intézményhez is. Ennek azonban ára van. Nem titok, hogy a magánellátás igénybevételéért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Erre is van megoldás, de erről majd a jövő héten mesélek! Itt találkozunk!