Hogyan igényelheted vissza adókedvezményt?

Az egyik legfontosabb ok, amiért a legtöbben az egészségpénztári megtakarítási formát választják, az a húsz százalék adókedvezmény.



Ezt az egészségszámlára befizetett összeg után lehet igényelni.

A Prémium Egészségpénztár esetében az egyéni ügyfélportálotokra bejelentkezve a Szolgáltatásokra kattintva a Számlafeltöltés/Elektronikus dokumentumok menüpont alatt már megtaláljátok a Pénztár által kiállított adóigazolásokat. A Prémium Egészségpénztár ezeket a dokumentumokat január végén szokta feltölteni. Azoknak, akik hozzájárultak az elektronikus úton történő kapcsolattartáshoz, a számlaértesítő levélben az adóigazolás mellett minden segítséget megadnak a visszaigényléshez.

Nagyon fontos, hogy az adókedvezményről rendelkeznetek kell az adóbevallásban! Nekem - amióta a NAV készíti el az adóbevallásokat - első alkalommal még ki kellett töltenem a megfelelő sorokat a tájékoztató levél alapján, de ezt követően a korábban megadott adatok automatikusan belekerültek az adóbevallásomba.

Ha több önsegélyező pénztárnak vagytok tagjai (nyugdíjpénztár, egészségpénztár) akkor mindenképpen nyilatkozzatok arról, hogy melyik pénztárba kéritek az adóvisszatérítést. A megtakarításaitok után húsz százalékot, de évi legfeljebb százötvenezer forintot igényelhettek vissza. Ez az összeg persze több megtakarításból is összejöhet, de a Prémium esetében a csodakártyás vásárlások is beleszámíthatnak. Emellett lehetőségetek van arra is, hogy a megtakarításotokat lekössétek, akár két évre is. Ebben az esetben további tíz százalék igényelhető vissza. Évi harminc százalék pedig még befektetésnek sem hangzik rosszul.

Figyeljétek az egészségszámlátokat

Az adóvisszatérítés nem a bankszámlátokra érkezik, hanem az egészségszámlátokra. Ennek nagy előnye, hogy a visszatérítés összegéből azonnal igénybe tudjátok venni a Családi kassza – egyébként 180 napos várakozási időhöz kötött – szolgáltatásait. Ez az összeg felhasználható, akár a lakáshitel-törlesztőt szeretnétek csökkenteni vele, akár a táppénzeteket szeretnétek kiegészíteni.

Amire érdemes odafigyelni: kövessétek folyamatosan az ügyfélportálon keresztül az egyéni számlaanalitikátokat, ami grafikus formában is megjeleníti, mennyire sikerült kihasználni az elérhető adókedvezményt. Ráadásul szükség esetén azt is megtudhatjátok belőle, hogy mekkora összeget kellene még befizetni a maximális adókedvezményhez.

Mi a tavalyi befizetések után megkapjuk az adóvisszatérítést, a többi egyelőre a jövő zenéje. Ami biztos, hogy nekem már most jól jönne egy új, multifokális szemüveg. Abban a családban pedig, ahol több szemüveges van, játszi könnyedséggel el lehet költeni azt a hétszázötvenezer forintos összeget, ami után visszaigényelhető a százötvenezer forint.

Az adóvisszatérítés pedig jár, csak igényelni kell. A Prémium ebben is segít.