Egyre több beteg fordul a magánegészségügy felé

Eljött hát a nagy nap, amikor minden kiderül! Klárinak laboron, ultrahangon, nőgyógyászati vizsgálaton, és egy komplex belgyógyászati kivizsgáláson kellett részt vennie, de az én esetem egy kicsit nehezebb volt.


– Hogy-hogy ilyen sok Prémiumos beteg jelentkezik mostanában? – kérdezte a feleségemtől az orvos a szűrővizsgálatok végén.
– A férjem többet tudna róla mesélni, mint én. Ő a családban az egészségügyi felelős – válaszolta Kári, majd nagyot nevettek.

A feleségem elmondása szerint még soha nem vizsgálták meg ilyen alaposan. Már a nőgyógyászaton is rengeteg hasznos tanácsot és javaslatot kapott: a vizsgálat tartalmazta a rákszűrést, az ultrahangon mindent megvizsgáltak, amit csak ultrahanggal érdemes, végül az utolsó napon a belgyógyászati vizsgálaton összegezték, értékelték az eredményeket. Szerencsére Klári teljesen egészséges, így az ő esetében nem volt szükség további kezelésre.

Akasztják a hóhért

Persze én is sorra kerültem. A záró viziten először a korábbi eredményeket értékelték, beszélgettünk a családi anamnézisről, hogy milyen betegségek fordultak elő a nálunk, és hogy ezek közül melyek azok, amelyeket örökölhettem, és mik azok, amikre jobban oda kell figyelni.
Sajnos az utóbbi években feljött rám pár kiló, ez pedig a vérnyomásomon is meglátszik: vérnyomáscsökkentő gyógyszert kell szednem. Jó lenne megszabadulni a túlsúlyomtól, ehhez pedig muszáj beiktatni az életembe a rendszeres sportolást. Persze a megfelelő minőségű étrend kialakítása is sokat segíthet.

A magas vérnyomás nagyon káros

Mi az a magas vérnyomás, és miért okoz nekem ennyi problémát? A magas vérnyomás egy olyan betegség, aminek kezdetben nincsenek tünetei, de az egész szervezetre kihat, és ha nem kezelik megfelelően súlyos szövődményekkel járhat. A belgyógyász szakorvos az életmódra vonatkozó javaslatok mellett a gyógyszer szedésével kapcsolatban is ellátott jótanácsokkal: közérthetően elmagyarázta, hogyan hat a szervezetemre, valamint hogyan szívódik fel a hatóanyag. Bár mentőápoló vagyok, csak a sürgősségi ellátásban van tapasztalatom, a hosszútávú kezelés túlmutat rajtam. Amit megtudtam, az az, hogy ezt bizony rendszeresen kontrollálni kell. Nagyon fontos az utánkövetés, a folyamatos kapcsolattartás a kezelőorvossal, hiszen csak ő tudja objektíven megítélni, mi az, amire a betegnek szüksége van.

Az orvos kérdésére egyébként, hogy miért szaporodtunk meg így a magánrendelőkben, nehéz lenne egyszerűen válaszolni. Szerintem a legfontosabb ok, hogy szükségünk van rá, hogy magánegészségügyi ellátással egészítsük ki az államit. Muszáj tudatosan gondolkodnunk az egészségünkről, a Prémium Egészségpénztár pedig már a hétköznapi emberek számára is elérhetővé teszi ezt a korábban csak a kiváltságosok számára hozzáférhető lehetőséget.

A következő posztomban arról írok, hogyan segített nekem ebben a Prémium.