Családi kassza nem csak családosoknak

Tudtad, hogy egy húsz éves futamidejű lakáshitelnél akár közel kétmillió forinttal is kevesebbet fizethetsz vissza saját zsebből, ha a Prémium Családi kasszáját használod?



Hogy hogyan? Kezdjük az elején! Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy egyedülállóként, vagy gyermektelen párként is rengeteg egészségügyi kiadásunk lehet. Az viszont lehet, hogy meglep majd egyeseket, hogy ha nincsenek nagyszülők, szülők, akik rendszeresen gyógyszert szednek, és komolyabb betegségek sincsenek a családban, akkor aránylag nehéz elérni az éves hétszázötvenezer forintos befizetési limitet.

Lakáshitel törlesztés egészségpénztári kasszából

Ha valaki lakáshitelt vett fel, vagy adóstársként szerepel a lakáshitel szerződésen, akkor a törlesztőrészlet egy részét (2023-ban maximum 34800 forintot) ugyanúgy megkaphatja az egészségpénztári befizetéseiből, mintha számlát nyújtana be. Annyi különbséggel, hogy ezt a pénzt a családi kassza egyenlegéből fogják levonni, amire vonatkozik az előző bejegyzésemben már részletesen leírt folyamat (miszerint a pénznek 180 napig kell pihennie az EP számlán, mielőtt felhasználható lesz). Hogy néz ez ki a valóságban? Tegyük fel, hogy valaki hatvanezer forint törlesztőrészletet fizet havonta. Ez azt jelenti, hogy a maximális 34800 forintot fogja tudni az EP-számlájáról felhasználni.

A folyamat azzal kezdődik, hogy letöltjük a Prémium honlapjáról az igénylőlapot, kitöltjük, és csatoljuk a hitelszerződés hiteles másolatát, valamint a hitelt nyújtó intézmény igazolását az utolsó három havi törlesztőrészlet összegéről. A hatvanezer forintos példánál maradva a következőképpen alakul(hat)nak a pénzügyeink. Ha van valamennyi megtakarításunk, akkor érdemes az EP számlánkra befizetni hat havi részletet. Jelen esetben ez 222130 forint (mivel a hatszor harmincezer forinthoz hozzá kell számolnunk a hat százalékos működési költséget). Ezt követően havi rendszerességgel rá kell tenni a megfelelő összeget (megközelítőleg 37000 forint). Így ha letelik a 180 napos kötelező várakozási idő, akkor utána már havonta tudják vonni a számlaegyenlegünkből a törlesztőt, amit visszautalnak a bankszámlánkra.

Egészségpénztári számlánkról tudjuk törleszteni a hitelünket.
A pénztár minden hónapban az EP számlánkról a bankszámlánkra utalja a törlesztéshez igényelt összeget, mi pedig – ugyanúgy, ahogy eddig - a bankszámlánkról fizetjük a hitelt (nekem a bank vonja automatikusan). Ehhez a Prémium minden hónapban bankszámlakivonatot kér, amelyen látszik a törlesztőrészlet összege.

És hogy ez miért éri meg nekünk? Számoljunk együtt! Tegyük fel, hogy húsz évre vettünk fel hitelt, havi hatvanezer forintos törlesztőrészlettel. Egy évben 417600 forintot fizethetünk a pénztáron keresztül. 26660 forint lesz a költségünk, viszont a 417600 forint után 83620 forint adóvisszatérítést kapunk. Ez azt jelenti, hogy durván számolva évente 56860 forinttal kevesebbet kell a hitelbe fizetnünk, tehát húsz év alatt egy millió (1137200) forinttal lett olcsóbb a hitelünk.

És még tudom fokozni! Maradjunk a hatvanezer forintos példánál. Tegyük fel, hogy egy pár közösen vette fel a hitelt. Ebben az esetben mindkét fél igényelheti ezt a szolgáltatást az egészségpénztárnál, ami húsz év alatt már több, mint kétmillió forint megtakarítást jelent.

További lehetőségek

Egy másik opció, ami nem kapcsolódik a gyermekneveléshez, az idősgondozás térítése. Ha van olyan közeli hozzátartozónk, aki idősek otthonában van elhelyezve, akkor a tárgyévi nyugdíj minimum havi összege (2022-ben havi 28500 forint) fizethető az egészségpénztári számláról. A harmadik opció pedig a temetési költség elszámolásának lehetősége. Ha közeli családtagunk elhunyt, akkor a temetési költségekről a nevünkre kiállított számlákat (a halotti anyakönyvi kivonat másolatának csatolásával) az egészségpénztárnak ugyanúgy beküldhetjük, mint az orvosi számlákat. Ezeket a Családi kassza szolgáltatás terhére fizeti ki az egészségpénztár. Az ehhez szükséges számlákat 120 napon belül kell eljuttatni a Prémiumnak.

Ebből is látszik, hogy a Prémium nem csak a családokra gondol, hanem idősekre, fiatalokra, szinglikre és gyermektelen párokra is. Itt mindenki spórolhat!