Adóbevallás, te csodás

Az emberek sok mindent várnak az év során. Ki szülinapot, ki házassági évfordulót, ki a Valentin-napot, de olyat is ismerek, aki már januártól számolja, hogy még hány nap van karácsonyig. Én személy szerint az adóbevallást várom.



Ennek két oka van. Az egyik, amit nagyon fontosnak tartok, hogy ilyenkor kiválaszthatok egy alapítványt, akit az adóm egy százalékával támogathatok. Emlékszem, hogy tavaly olyan sok alapítvány volt a listámon, hogy nem tudtam választani. Egészen addig húztam-halasztottam a dolgot, hogy a végén kifutottam a határidőből. Amikor rájöttem, majdnem sírtam. Hiszen milyen jó lett volna az a néhány ezer forint a koraszülötteknek, az árva kutyusoknak, vagy valamelyik idősotthonnak! Éppen emiatt idén különös figyelmet fordítok majd arra, hogy ne felejtsem el időben kiválasztani a számomra legszimpatikusabbat, és az adóbevallással egy időben nyilatkozzak az 1+1 százalékról is.

A másik ok, amiért jobban várom az adóbevallást, mint a szülinapomat, az az, hogy tudom: utána pénz áll a házhoz. Nem is kevés. Idén először sikerült elérnem a maximálisan elérhető visszaigényelhető összeget: 150.000 forintot fogok visszakapni az adómból az egészségpénztári számlámra. A legszebb az, hogy már most pihen jó néhány számla a fiókomban, úgyhogy amikor majd jóváírják az összeget, akkor beküldöm a számlákat, és a pénz szabadon felhasználható válik, amint átutalják a bankszámlámra. Hogyan lehetséges ez? Kezdjük az elején. Vannak helyek, ahol nem tudsz a csodakártyával fizetni. Ezeken a helyeken kérj számlát, és ha kész vagy az adóbevallásoddal, és a NAV átutalta a Prémiumnak az adójóváírásod összegét, akkor a számlák ellenértékeként ez az összeg átkerül a bankszámládra. Ne felejtsd el azt sem, hogy itt is van kezelési költség, tehát ha van egy 1000 forintos számlád, akkor 1064 forintot kell befizetned az EP számládra, hogy a Prémium le tudja venni a kezelési költséget. Mivel idén nagy lakásfelújító projektben vagyok, ezért nyilván minden fillérre szükségem van. Abból a pénzből, amit én kaptam, egy csomó mindent vehetek: háztartási gépeket, étkezőasztalt székekkel, vagy csináltathatok belőle beépített szekrényt, sőt, ennyiből talán még egy közeli európai városban töltött hétvégére is futná, ha éppen lehetne repülni…

Hogyan jöhet össze ennyi pénz? Ha például minden hónapban félreteszünk 12.500 forintot, akkor egy év alatt megvan. Aki félretevős, gyűjtögetős típus, annak ez a verzió sem rossz, de az általam preferált változat sokkal egyszerűbb: megveszem a szükséges dolgokat, kifizetem azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amiket egyébként is igénybe vennék, és ezek után visszakapom a költségek húsz százalékát. Ha úgy tetszik ajándékba. Nem kellett lemondanom semmiről, hogy félretegyem a pénzt, csak használnom kellett a csodakártyámat.


A pénz útjai kifürkészhetetlenek


2017 decemberében éppen a csodakártya miatt léptem át a Prémiumhoz. Akkor még nem tudtam, hogy nem ez az egyetlen dolog, ami miatt a jelenlegi egészségpénztáram piacvezető a hazai piacon. ? Néhány hónappal később az adóbevallásommal történt egy kis malőr: elrontottam. Azt hittem, hogy az adóvisszatérítésem közvetlenül a Prémiumhoz tudom majd kérni, de tévedtem. A NAV-tól kértem először segítséget, ahol azt mondták, hogy sajnos nincs mit tenni, a pénzem elveszett. Nagyjából 100.000 forintról volt szó, úgyhogy eléggé megijedtem. Szerencsére a Prémium ügyfélszolgálatán megnyugtattak, hogy a pénzem természetesen nem veszett el, csak kicsit kanyargósabb úton jut majd el hozzám. Hogyan? Először a korábbi egészségpénztáramhoz kell utaltatnom a kérdéses összeget, amit ők küldenek tovább a Prémiumhoz. Senkinek nem kívánom azt a néhány percet, amit abban a hitben töltöttem el, hogy a pénzem elveszett. Szerencsére ez volt az egyetlen alkalom, amikor nehézségbe ütköztem.



Az elmúlt években mindig követtem a keretem alakulását, és lehetőségeimhez mérten próbáltam kimaxolni a visszaigényelhető összeget. Például amikor tudtam, hogy következő évben a lányomnak fogszabályozóra lesz szüksége, és a rá fordítandó összeg már a rendelkezésemre állt, akkor azt még decemberben rátettem az egészségpénztári számlámra. Így a következő évi adóbevallásnál (ami valójában csak pár hónapnyira volt időben) visszakaptam a befizetett összeg után járó húsz százalékot úgy, hogy a fogszabályzó még ki sem volt fizetve. Nota bene: a jóváírás mindig a befizetett összeg után jár, nem az elköltött forintok után! Azzal is érdemes tisztában lenni, ha a Prémium Ügyfélportálon a bankkártyás befizetés opciót választjuk, annak – az utalással ellentétben – nincsen semmilyen költsége, ezért én mindig ezt használom, ha pénzt szeretnék tenni az EP számlámra.


Adóbevallás könyvelő nélkül


Évek óta egyedül, online csinálom az adóbevallásomat. Lehetőleg határidő előtt. Persze korábban – a legtöbb emberhez hasonlóan – én is könyvelőhöz fordultam, ha az adóbevallásomról volt szó, de mióta az egyik kolléganőm tartott nekem egy kis fejtágítást a témában, azóta én készítem el a dokumentációt. Teljesen egyedül. Egyik évben olyan szerencsém volt, hogy a NAV már februárban feltöltötte az adatokat a webre. Mivel időben észrevettem, és – hála a Prémiumnak – az aktuális egészségpénztári adatok is jóval a leadási határidő előtt a birtokomban voltak, gyorsan kitöltöttem, és már nyújtottam is be az igényt a visszatérítésre. Tehát amikor a legtöbben még azt sem vették észre, hogy egyáltalán el lehet kezdeni az adóbevallást, nekem már akkor a számlámon figyelt a visszatérített összeg. Ki korán kel aranyat lel, vagy inkább, amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra? Talán mindkét mondás igaz egy kicsit ebben a történetben. ?