MIT ÉRDEMES TUDNI AZ EKCÉMÁRÓL?

Az ekcéma a bőr krónikus, gyulladásos betegsége. Bár számos kórképet takarhat, a tünetek kialakulásához minden esetben a bőr hámrétegének sérülése vezet.

Az ekcéma jellemző tünete a száraz, erősen viszkető bőr, ami a viszketés miatt elvakart területeken kisebesedik. Ez a jelenség általában a végtagokon a leggyakoribb.

A betegség kiváltó oka lehet fizikai, kémiai, vagy mikrobiológiai ágens. Sokak számára ismerős lehet például a napfény vagy a klóros víz bőrszárító hatása, vagy COVID idején a gyakori kézmosás miatti fertőtlenítőszer okozta kézekcéma.

AZ EKCÉMÁS BŐR NAGYON VISZKET

A hosszú távú irritatív hatásra az egészséges bőr is hámlással és viszketéssel reagál.

A csecsemő-gyermek és a felnőtt bőr szerkezete jelentősen eltér egymástól. Mivel a gyermekek bőre sokkal vékonyabb, érzékenyebb a felnőtt bőrnél, emiatt külső környezeti hatásokra is sokszor szélsőségesebb reakciót ad.

A kicsik bőre arányaiban sokkal nagyobb (testfelszín), azonban sokkal sérülékenyebb és a kiszáradásra is hajlamosabb. Az immunfunkciók érése még folyamatban van, ezért a védekezés reakcióideje hosszabb. Ebben a korban a bőr a külső környezeti hatásokra sokkal érzékenyebben reagál, a tünetek gyakran kiterjedtebbek, mint felnőttként. Idősebbeknél a tünetek többnyire csak egy-egy bőrterületre lokalizáltak (kézekcéma, fülekcéma), de természetesen itt is lehetnek kivételek.

Létezik azonban olyan csoport, akik már a környezeti tényezők enyhe változására is erős gyulladásos reakcióval válaszolnak, ebben az esetben a bőr immunrendszere genetikailag sérült, védekezőképessége gyengül és sokkal sérülékenyebb. Az ő betegségüket nevezzük atopiás dermatitisnek, vagy endogén ekcémának. Náluk a kiváltó okok között szerepelhetnek olyan környezeti hatások is, amint például a házi poratka, táplálékkal bevitt vagy a légutakon keresztül bekerülő allergének. De atópiás dermatitisz tüneteit provokálhatja a túl sok stressz is.

Az atópiás dermatitisz

fontos jellemzője, hogy hullámokban jelentkezik: a passzív szakaszban a beteg bőrfelületről sokszor nyom nélkül elmúlnak a tünetek, majd az ekcéma kiújul, a bőr újra tünetessé válik, és kezdődik minden elölről.

HOGYAN SEGÍTSÜNK A BŐRNEK?

Mivel a bőr képviseli az első védelmi vonalat a külvilág felé, a tünetek kezelésében elengedhetetlen, hogy segítsük a bőr védekezését. Hogyan? Használjunk bőrápoló krémeket, ne ijedjünk meg a zsírosabbaktól sem, hiszen ez az úgynevezett zsírozó kezelés az első állomás ahhoz, hogy a bőrünk elinduljon a regenerálódás útján.

Az alap, vagy báziskezelésnek két fő pillére van: az egyik a napi gyors, erős detergenseket mellőző langyos vizes tusolás, a másik a bőr igényének megfelelő hidratáló, még inkább az összetett, lipid pótlást is biztosító bőrpuhító, emolliens kezelés. Bár az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, szerencsére tünetmentesíthető. Azonban

ahhoz, hogy a tünetek újabb és újabb megjelenését elkerüljük, folyamatos fenntartó bőrápoló  kezelésre van szükség.


Előfordul sajnos, hogy legnagyobb erőfeszítésünk ellenére sem elegendő az egyensúlyi állapotot fenntartó kezelés. Gyakran látjuk a tünetek fellobbanását fogzás, betegség vagy például lelki stressz (óvoda, bölcsőde kezdés, vizsgaidőszak, magánéleti válság) esetén. Ilyenkor elengedhetetlen az adekvát, rövid ideig tartó tüneti szerek – lokális gyulladáscsökkentők, antihisztaminok, a felülfertőződés megakadályozását szolgáló antvirális szerek, antibiotikumok  – alkalmazása.HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza, Dr. Csitos Ágnes együttműködésével készült.